Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hiranur Vakfı’ndaki çocuğa cinsel istismar davası: İddianamede öne çıkanlar

Türkiye, Gazeteci Timur Soykan’ın Birgün’de yayımlanan haberini konuşuyor. Haberde yer alan iddianameye göre İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşında “imam nikahıyla evlendirdi” H.K.G.’nin iddianamede yer alan ifadesine göre H.K.G. yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldı. H.K.G., 2020’nin Aralık ayında hukuk mücadelesi başlattı. İddianame kabul edildi, mahkeme 22 Mayıs 2023 tarihine duruşma günü verdi.

Fotoğraf: Birgün gazetesi

H.K.G.’nin şikâyetinden iki yıl sonra, 30 Ekim 2022’de tamamlanan iddianamede öne çıkanlar: 

Altı yaşındaki çocuğa, baba Gümüşel dini nikah kıydı

  • H.K.G., altı yaşındayken ailesi tarafından, babasının talebesi Kadir İstekli  ile “dini nikahla evlendirildi”, dini nikahı babası Yusuf Ziya Gümüşel kıydı. H.K.G., dini nikahla “evlendirildikten” iki gün sonra cinsel istismara maruz bırakıldı. 
  • H.G.K. verdiği ifadede cinsel istismara maruz bırakıldığı ilk günü şu cümlelerle anlattı: “Kadir, vücudumu okşadı, ayaklarıma sürtünüp …. Ben ağladım. Kadir evlendiğimizi söyledi. Annem, babam nasıl evliyse bizim de evli olduğumuzu anlattı. ‘Sen benim karımsın, ben senin kocanım’ dedi. ‘Evliler böyle oyunlar oynar ama bu oyun kimseye söylenmez. Bak annenle baban kimseye söylemiyor’ dedi. Annem ile babam Kadir’e ‘Damadım’ diyordu.
  • İstismar, bazen oyun gibi gösterilerek bazen de tehdit ve zorlamayla devam etti. Dini nikahtan bir yıl sonra H.G.K., Kadir İstekli, anne ve babasıyla memleketleri Sakarya’ya gitti. Sakarya’daki evlerinin ikinci katında Kadir, H.K.G.’yi cinsel istismara maruz bıraktı. H.K.G., önceleri anne ve babasının istismardan haberinin olmadığını düşündü ancak daha sonra Kadir İstekli, kendisine istismar için baba Yusuf Ziya Gümüşel’den onay aldığını anlattı. 
  • H.G.K.’nin annesi Fatma Gümüşel önceleri istismara karşı çıkmıştı. Ancak babası Yusuf Ziya Gümüşel, annenin  evde olmadığı günlerde H.K.G.’yi karşı dairelerinde yaşayan Kadir İstekli’ye teslim ediyordu.

Sonraları anne de istismara razı oldu. Dosyada delil olarak kullanılan ses kayıtlarında H.K.G., Kadir İstekli ile konuşurken şu cümleyi kuruyor: “Annem saçlarımı tarar senin yanına gönderirdi beni…

İstismar, aslında çocuk 14 yaşındayken ortaya çıktı ama…

  • H.K.G.’ye 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken de düğün töreni yapıldı. Düğünden sonra H.K.G., Kadir İstekli ile birlikte yaşamaya başladı. H.K.G., 17 Ağustos 2012’de âdet düzensizliği nedeniyle annesiyle birlikte hastaneye müracaat ettiğinde yaşının küçüklüğü nedeniyle durum polise haber verildi. H.K.G., polislere 17 yaşında olduğunu ve  kendi rızasıyla evlendiğini söyledi. Annesi ise tanık olarak çocuğunun verdiği ifadeyi onayladı. 
  • Söz konusu soruşturmada H.K.G.’nin doğum raporunun istenmesi gerekirken H.K.G., kemik yaşının tespiti için hastaneye sevk edildi. Hastanenin raporunda H.K.G.’nin 21 yaşında olduğu bildirildi. H.K.G. ise 17 yaşında olduğunu iddia etti. Annenin de aynı yönde görüş bildirmesine rağmen kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 
  • H.K.G., 1 Ocak 2022’de verdiği ifadesinde, olay tarihinde kemik yaşının tespiti için  Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne babasının başkanı olduğu vakıfta çalışan M.E.M. isimli kişiyle gittiğini, film çekilmesi için sıra beklediği sırada kendisinin yerine başka bir kızın filminin çekildiğini, kendisiyle ilgili bir işlem yapılmadan hastaneden ayrıldıklarını daha sonra şüphelilerin aralarında konuşurken hastanede kendisi yerine başka birinin kemik testine sokulduğunu, kendisi yerine teste girecek kişinin 18 yaşında olması yeterli iken daha büyük birinin teste sokulması nedeniyle şüpheli Kadir İstekli’nin M.E.M isimli şahsa kızarak “Kızın yaşının 18 olması yeterliydi, neden daha büyük birini soktunuz ama savcı iyi yedi” dediğini anlattı. 

H.K.G.,  evden kaçmaya karar verdi, babası engel oldu

  • H.K.G., 17 yaşındayken çocuk doğurdu ve çocuğu kendisinden alındı. Bir radyo programında küçük kız çocuklarının evlendirilmesiyle ilgili konuşmaya denk gelince evden kaçmaya karar verdi ancak babası engel oldu. Cep telefonundan araştırmalar yaptı, araştırmalarda altı yaşında evlendirilmenin normal olmadığını anladı.
  • H.K.G., bir cep telefonu uygulamasından tanıştığı bir kadının yönlendirmesi ile maruz bırakıldığı istismarı kanıtlayabilmek için Kadir İstekli ile konuşmalarını kaydetti. Bu kayıtlar bilirkişi raporu ile yazıya dökülüp dosyada yer aldı. Bahsi geçen konuşmalar şöyle: 

Kadir İstekli, ses kayıtlarda istismarı kabul ediyor

H.K.G.: “Pendik’te gittiğim bir doktor vardı ya, o açık açık konuşmuştu benimle, belki de

haklıydı, bu adam sana 6 yaşında tecavüz etmiş, 6 yaşından 14 yaşına kadar her gün tecavüz etmiş...”

Kadir İ.: “Tecavüzle ne alakası var H., nereye getiriyon lafı, karının konuştuğu da saçmalık

H.K.G.: “Nikahımızın olduğunu söylemiştim ama hukukta öyle biliyorsun ya”

Kadir İ.: “Ya tamam hukukta öyle de hukukla ne alakası var, onun kendi anlayış tarzı o, öyle işte o kadar”… “Her doktora gitmeyeceğin işte, anan da öyle demişti, yani bu yolda olmayan doktorlar iyi karşılamaz, uygun karşılamaz diye söylemişti zaten…

Şüpheli Kadir İstekli: “Tecavüzle ne alakası var?”

H.K.G.: “Onun ilk başta yönlendirdiği bir doktor vardı, ben ona söyledim işte böyle böyle, altı yaşında nikahımız kıyıldı sonra cinsel ilişkiye girmeye başladık, altı yaşından itibaren 14 yaşına kadar her gün bu şekilde devam etti, çok şaşırdı bana bir şey demedi, hemen benden sonra Hava Hanım’a mesaj atmış, bu nasıl bir olay böyle 6 yaşında tecavüz etmiş kocası, altı yaşından 14 yaşına kadar her gün tecavüz.

Kadir İ.: “Tecavüzle ne alakası var H.?”

H.K.G.: “Hukukta öyle”

Kadir İ.: “Tamam hukukta öyle de Allah Allah, onların ağzı ile konuşuyorsun ya, ne tecavüzü ne alakası var?”

H.K.G.: “Ya niye kızıyorsun ki cinsel ilişkiye girmedik mi biz seninle”

Kadir İ.: “Girdik…Tecavüz olarak niye niteliyorsun…. Evliydik, nikahlıydık ya, tamam olmaması gereken bir şey olmuş ama, her gün ben sana tecavüz etmişim ne alakası var ya. Böyle bir şey yok ya. Olmaması gereken bir şeydir, yanlıştır, ama sen olayı şeye getiriyorsun ya, tecavüze getiriyorsun ya,”

H.K.G.: “O zaman keşke altı yaşında ilişkiye girmeseydik, kesin mutlu olurduk biz ya değil mi?” 

Kadir İ.: “Yani orası öyle dediğin gibi de… Öyleydi, böyleydi, öyle olsaydı böyle olsaydı, olmuyor işte.”

Şüpheli Kadir İ.: “Kendi kız çocuğum olsa, altı yaşında evlendiririm”

H.K.G.: “Altı yaşında nikahımız kıyılmayaydı, keşke babam ilişkiye izin vermeseydi, o zaman inan ki biz mutlu olurduk dimi? Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı.”  

Kadir İ.: “Var mı yapacak bir şey sen söyle ya. Dönebiliyoz mu H. ?…  Ha şu an ben kendi kız çocuğum olsa, altı yaşında evlendirir miyim? Evlendiririm. Ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim, etmem.” 

Şüpheliler cinsel istismarı yalanladı

  • Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel, ifadelerinde H.K.G.’nin 16 yaşında nişanlandıklarını ve 17 yaşında evlendiğini iddia etti. Kadir İstekli ayrıca H.K.G. ile zorla cinsel ilişkiye girmediğini, H.K.G.’nin altı yaşında evlendirilmediğini ve cinsel istismara uğramadığını öne sürdü. Kadir İstekli, konuşma kaydı için  H.K.G.’nin sık sık “Altı yaşındayken dini nikahla evlendirildim. Altı yaşındayken  ilk cinsel ilişkimizi yaşadık” diye yakındığını ve kendisinin de kavgalar büyümesin diye H.K.G.’yi onayladığını iddia etti. 
  • H.K.G.’nin maruz bırakıldığı istismar devam etti. H.K.G., savcılığa şikayette bulunduğunda Kadir İstekli’nin kendisiyle zorla cinsel ilişkiye girmeye devam ettiğini anlattı. Kadir İstekli ise bunu yalanladı.
  • H.K.G., ses kaydı alıp şikayette bulundu, daha sonra ailesinden ayrılıp İzmir’de bir yurda yerleşti. Kadir İstekli’den boşandı, ortaokula başladı.

İddianame kabul edildi, mahkeme 22 Mayıs 2023 tarihine duruşma günü verdi.

Hiranur Vakfı’ndan açıklama

Bu iddianame Türkiye’nin gündemine oturdu. Hiranur Vakfı, vakfın Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel ile ilgili internet sitesinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Bir süredir gündemde olan ve özellikle vakfımızın, bir taraf olarak gösterilmeye çalışıldığı dava sürecini yakından takip ediyoruz. Yusuf Ziya Gümüşel ve ailesinin muhatabı olduğu, henüz sonuçlanmamış bir davanın özelde vakfımıza, genelde bütün tarikat ve cemaatlere saldırı vesilesi olarak görülmesini ibretle izliyoruz. Mahkemeye intikal etmiş bir dava hakkında herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. Günlerdir vakfımıza yönelik iftira ve hakaret içerikli saldırılarla, toplumu tahrik etmeye yönelik bir operasyon yürütülmektedir.

Ayrıca vakıf, internet sitesinden kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in anlatıldığı “Tarihçe” bölümünü kaldırdı. 

İsmailağa Cemaati’nden açıklama yapıldı, istismar “ailevi bir mesele” olarak tanımlandı 

İstismara dair bir açıklama da bugün İsmailağa Cemaati’nden geldi. Cemaatin internet sitesinden yapılan açıklamada, Yusuf Ziya Gümüşel’in cemaatle resmi bir bağı olmadığı söylendi: 

“Son günlerde belli çevreler eliyle gündemde tutulduğu görülen çirkin iddiaların camiamızla bir bağlantısı yoktur. Söz konusu iddialarda adı geçen Yusuf Ziya Gümüşel’in cemaatimizin lideri, yetkilisiymiş gibi yapılan haberler asılsızdır. Kendisinin camiamıza gönül bağı olmakla beraber cemaatimizde ve vakfımızda herhangi bir resmî görevi ve yetkisi yoktur, olmamıştır. Mahmud Efendi Hazretlerimizin ve hocalarımızın ‘resmî nikâh kıyılmadan dinî nikâh kıyılmaması’ hususundaki hassasiyetleri kamuoyunca bilinmektedir.”

“Anlaşıldığı kadarıyla bu mesele ailevî bir mesele olup, aile tarafından yapılan açıklamada da ‘iddiaların iftira olduğu’ kamuoyuyla paylaşılmıştır. Aile içerisindeki bu açıklamalardan sonra bize düşen, yargılama sonucunu beklemek, dedikodu ve iftiralardan sakınmaktır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da açılan davaya müdahil olduğunu açıkladı. 

H.K.G.’nin kardeşlerinden açıklama

Bugün yaşanan bir yeni gelişme de H.K.G.’nin ailesinin yaptığı açıklama oldu. H.K.G.’nin ağabeyi ve iki kız kardeşi H.K.G.’nin ismini açıkça paylaşarak, “Öyle bir şey olsa neden biz bilmeyelim ki? Neden biz bilmeyelim? Ablam kadın hakları olarak savunuluyor ama benim annem de bir kadın, ben de bir kadınım, kardeşim de bir kadın. Biz ablamın iddia ettiklerini duyduk, şok oldum zaten” dedi. 

Kız kardeşler dava dosyasında yer alan H.K.G.’nin gelinlikli fotoğraflarıyla ilgili ise şunları söyledi: 

“Gelinlikleri annemler bizlere ‘Hafızlığa başlarken biz sana böyle bir şey giydiriyoruz ama hafızlığı bitirince de daha güzel bir şey giyindireceğiz’ diyerek heyecan olması amacıyla giyindiriyorlardı. Ben de hafızlığa geçtiğimde gelinlik giymiştim.”

23 Nisan ya da etkinliklerde olan fotoğraflarda bir sürü gelinlik giymiş kızlar var. Bunların hepsi evli mi ya da çocuk mu gelin oldular? Gelinlikle bir fotoğraf çekildiğinde herkes küçük yaşta evlendi anlamında mı oluyor? O zaman ben de kardeşim de öyle olmamız gerekiyordu.”

Derleyen: Edanur Tanış

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.