Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kurak Günler”e destek veren sinemacılardan alternatif sinema fonu için çağrı

Ahmet Mümtaz Taylan, Berkun Oya, Can Candan, Emrah Kolukısa, Kutluğ Ataman, Yeşim Ustaoğlu, Ferzan Özpetek, Ezel Akay, Onur Saylak ve Zeki Demirkubuz’un da aralarında bulunduğu pek çok isim, “Sinemacılardan Çağrı” başlığıyla paylaştıkları metinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Kurak Günler”e verdiği desteği geri isteme kararına tepki gösterdi. Sinemacılar sektör bileşenlerine özerk bir sinema destekleme fonu kurma çağrısında bulundu.

Sinemacılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün, Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı ve 2022 Cannes Film Festivali’nde dünya galasını yapan “Kurak Günler” filmine verdiği desteği geri istemesine bir çağrıyla tepki gösterdi. 

Ahmet Mümtaz Taylan, Berkun Oya, Can Candan, Emrah Kolukısa, Ferzan Özpetek, Kutluğ Ataman, Yeşim Ustaoğlu, Ezel Akay, Onur Saylak ve Zeki Demirkubuz’un da imzacı olduğu çağrı metninde şöyle denildi: “Ülkemizi ulusal ve uluslararası festivallerde başarıyla temsil eden ve ödüller kazanan ‘Kurak Günler’ filmine yönelik yapım desteğinin Bakanlık kararıyla geri istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Ahmet Mümtaz Taylan, Berkun Oya, Can Candan, Emrah Kolukısa, Ferzan Özpetek, Kutluğ Ataman, Ezel Akay, Yeşim Ustaoğlu, Onur Saylak ve Zeki Demirkubuz’un da imzacı olduğu çağrı metninde şöyle denildi: “Ülkemizi ulusal ve uluslararası festivallerde başarıyla temsil eden ve ödüller kazanan ‘Kurak Günler’ filmine yönelik yapım desteğinin Bakanlık kararıyla geri istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Ahmet Mümtaz Taylan, Berkun Oya, Can Candan, Emrah Kolukısa, Ferzan Özpetek, Kutluğ Ataman, Ezel Akay, Onur Saylak ve Zeki Demirkubuz’un da imzacı olduğu çağrı metninde şöyle denildi: “Ülkemizi ulusal ve uluslararası festivallerde başarıyla temsil eden ve ödüller kazanan ‘Kurak Günler’ filmine yönelik yapım desteğinin Bakanlık kararıyla geri istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu, sinema tarihimizde kara bir leke olarak yer edecek bir sansür vakasıdır. Bakanlık tarafından verilen bu kararın anayasamızın ifade ve düşünce özgürlüğünü güvence altına alan 26. maddesinde aykırı olduğunu hatırlatmak isteriz.”

Çağrı metninde satılan sinema biletlerinden elde edilen gelirlerle oluşturulan desteklerin bürokratların ve memurların uluslararası teamüllere aykırı şekilde verdikleri kararlarla geri istenemeyeceğini belirten sinemacılar, sinema destekleme sisteminin bu kararla birlikte büyük yara aldığını belirtti.

Açıklamada, sinema sektöründeki tüm bileşenlere de “siyasal baskılardan tümüyle bağımsız özerk bir ‘Ulusal Sinema Merkezi’ kurulması” için çağrı yapıldı.

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.