Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme Boğaziçili akademisyeni haklı buldu: Dr. Ravichandran’ın çalışma izninin iptali hukuka aykırı

Boğaziçi Üniversitesi’nde cumhurbaşkanı kararı ile kurulan Hukuk Fakültesi için açılan “adrese teslim” öğretim üyesi ilanlarının üst mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izninin iptal edilmesi de yargıdan döndü.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öretim Üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izninin rektörlük talebi üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından iptal edilmesine karşı açılan davada mahkeme akademisyeni haklı buldu.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, kararında öğretim üyesinin görevinde başarılı olmadığına ilişkin somut bir bilgi ve belgenin bulunmadığını belirtti. Bu sebeple çalışma izninin iptal edilmesinin “hukuka aykırı” olduğuna hükmeden mahkeme, kararın iptali ile birlikte Ravichandran’ın bu süreçte uğradığı maddi zararın giderilmesi gerektiğine de karar verdi.

Kararı değerlendiren Avukat Meryem Kavak, “Bu karar rektörlüğün hukuka aykırı göreve son verme işlemi ile sadece Dr. Mohan Ravichandran’ın değil onun ders verdiği öğrencileri nezdinde tüm kamunun zararına neden olduğunu da göstermektedir. Bundan sonraki süreçte Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün mahkeme kararına uygun şekilde Dr. Mohan Ravichandran’ın atamasını yapması, eğitim öğretim faaliyetine kaldığı yerden sanki söz konusu hukuka aykırı işlem hiç olmamış gibi devamını sağlaması gerekmektedir. Kararın hüküm ve gerekçe yönünden bir bütün olduğunu ve tümüyle davalı üniversiteyi bağladığını hatırlatır sürecin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Dr. Mohan Ravichandran, 2019 yılından bu yana Boğaziçi Ünivesitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı Matematik Bölümü’nde görev yapıyordu. Rektörlük talebiyle Ravichandran’ın çalışma izni Eylül 2021’de YÖK tarafından uzatıldı. Ancak bir ay sonra rektörlük, Dr. Ravichandran’ın çalışma izninin iptal edilmesini talep etti. Gerekçe sunulmadan verilen bu karara gelen tepkilerin ardından rektörlük, kararın YÖK’e ait olduğunu iddia etti. Ancak daha sonra YÖK’ün resmi yazışmasında sözleşme iptal talebinin rektörlükten geldiği ortaya çıktı.

Dönem ortasına denk gelen 10 Kasım tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevine son verilen Ravichandran, sözleşmesinin iptal edilmesine rağmen “öğrencilerini mağdur etmemek için” derslerine devam etti. Dönem sona erer ermez ise kampüse girişi rektörlük kararıyla engellendi.

Dr. Ravichandran, çalışma izninin YÖK tarafından iptal edilmesini ve Boğaziçi’ndeki görevine son verilmesini yargıya taşıyarak YÖK ve Boğaziçi Rektörlüğü’nden şikayetçi oldu. Davalı Boğaziçi Rektörlüğü ve YÖK’ün kararın tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içinde istinafa giderek itiraz etme hakkı bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.