Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda 19. günün ardından: Hırvatistan, Brezilya’yı turnuvanın dışına itti – Lionel Messi’nin kupayı kazanmasına iki maç kaldı

2022 FIFA Dünya Kupası’nda çeyrek final heyecanı başladı. Hırvatistan, 90 dakikası golsüz sona eren, uzatma bölümü ise 1-1 tamamlanan maçta Brezilya’ya penaltılarda 4-2 üstünlük sağlayıp adını son dört takım arasına yazdırdı. 90 dakikası ve uzatmaları 2-2 biten maçta rakibine penaltı atışlarında 4-3 üstünlük kuran Arjantin ise yarı finalde Hırvatistan’ın rakibi oldu. 

Hırvatistan, Brezilya’yı eledi

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda çeyrek final heyecanı başladı. Son Dünya Kupası finalisti Hırvatistan ile turnuvanın favorilerinden Brezilya karşı karşıya geldi. Education City Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada İngiliz hakem Michael Oliver düdük çaldı.

2022 Dünya Kupası’nın en büyük favorilerinden Brezilya, maç boyunca Hırvatistan savunmasını aşmakta zorlandı. Sambacılar, yakaladıkları gol fırsatlarında ise 27 yaşındaki kaleci Dominik Livakovic engeline takıldı. Luka Modric, Marcelo Brozovic ve Mateo Kovacic üçlüsüyle orta sahada direnmeye çalışan Hırvatistan, maçı uzatma dakikalarına taşımayı başardı.

Uzatma devreleri ise nefesleri kesti. Sambacılar, 105+1. dakikada yıldız oyuncusu Neymar’ın golüyle öne geçti. Neymar, önce Rodrygo sonra da Paqueta ile yaptığı verkacın ardından ceza sahası içinde topla buluştu. Kaleci Livakovic’i de geçen yıldız oyuncu, meşin yuvarlağı filelere yollayarak nefis bir gole imza attı. Ancak Hırvatistan, kalesinde gördüğü gole rağmen pes etmedi ve 116. dakikada skora dengeyi getirdi. Sol çaprazdan ceza sahasına giren Orsic’in pasında penaltı noktasının gerisindeki Petkovic’in bekletmeden yaptığı vuruşta Marquinhos’a da çarparak yön değiştiren top, ağlara gitti. Yarı finale çıkan ülkeyi seri penaltı vuruşları belirledi. 

Hırvatistan’da Vlasic, Majer, Modric ve Orsic topu ağlara gönderdi. Brezilya’da ise Casemiro ile Pedro fileleri havalandırırken, Rodrygo ve Marquinhos ise penaltı atışından faydalanamadı. Brezilya’yı 4-2 geçen Hırvatistan, yarı finale yükselen ülke oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Brezilya maçının 90 dakikasını 9 kurtarışla tamamlayan Dominik Livakovic, Hırvatistan formasıyla bir Dünya Kupası maçında en yüksek sayıya ulaşan kaleci oldu.

Brezilya formasıyla 77. golünü Hırvatistan’a atan Neymar, Pele’ye ait olan rekoru egale etti. 

Brezilya, Dünya Kupası tarihinde uzatmalarda 1-0 öne geçen 13. takım oldu ancak aynı zamanda bu skoru yakalamasına rağmen turnuvaya veda eden ilk ülke olarak tarihe geçti.  

2022 Dünya Kupası’nın seri penaltılarında dört kurtarış yapan Dominik Livakovic, bir turnuvadaki en yüksek sayıyı egale etti (2018’de Danijel Subasic ve 1990’da Sergio Goycochea ile eşit). 

Brezilya Milli Takımı Teknik Direktörü Tite, Hırvatistan yenilgisinin ardından görevinden istifa etti.

Lionel Messi’nin Arjantin’i yarı finalde

Günün diğer maçında Arjantin ile Hollanda karşı karşıya geldi. Lusail Iconic Stadyumu’nda oynanan karşılaşmay, İspanya Futbol Federasyonu’ndan Antonio Mateu Lahoz yönetti.

2022 Dünya Kupası’nın favorilerinden Arjantin, ilk yarıda Hollanda karşısında çok zorlandı. Portakallar’ın savunma hattını geçemeyen Arjantin’in imdadına ise Lionel Messi yetişti. Katar’da oynadığı futbolla eski günlerinden esintiler sunan Messi, 35. dakikada Nahuel Molina’ya akılalmaz bir asist yaptı. Molina ise meşin yuvarlağı filelere yollayarak takımını öne geçiren isim oldu. 

Soyunma odasına 1-0 önde giren Arjantin, ikinci yarıda daha rahat bir futbol ortaya koydu. 73. dakikada kazanılan penaltı vuruşunda meşin yuvarlağı filelere yollayan Lionel Messi, aradaki farkı ikiye çıkardı. Ancak Hollanda, son bölümde inanılmaz bir geri dönüşe imza attı. Beşiktaş’ın golcüsü Wout Weghorst’un oyuna girmesiyle uzun topa dönen Hollanda, aradığı golü 83. dakikada buldu. Weghorst, 90+11. dakikada ise harika bir duran top organizasyonunda meşin yuvarlağı fileleri yolladı ve maçı uzatmalara götürdü. 

Arjantin, uzatma dakikalarında üstün olan taraftı. Tangocular, 120. dakikada ise gole çok yaklaştı. Fernandez’in ceza sahası dışından çektiği şut yan direğe çarparak oyun alanın dışına çıktı. 2-2 sona eren karşılaşmada tur atlayan ülkeyi seri penaltı vuruşları belirledi. 

Arjantin’de Messi, Paredes, Montiel ve Lautaro Martinez penaltı atışlarını gole çevirdi. Tangocular’da Fernandez, penaltı atışından yararlanamayan isim oldu. Hollanda’da Van Dijk ve Berghuis’un penaltı atışlarında kaleci Martinez yaptığı kurtarışlarla gol izni vermedi. Koopmeiners, Weghorst ve Luuk De Jong ise penaltı atışlarını gole çevirdi.

Arjantin, penaltılarda Hollanda’ya 4-3 üstünlük kurdu ve yarı finalde Hırvatistan’ın rakibi oldu. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Arjantin ile Hollanda, Dünya Kupası tarihinde en fazla oyuncunun sarı kart gördüğü maçı geride bıraktı (Arjantin 8-7 Hollanda). 

Hollanda’yı eleyen Arjantin, Dünya Kupası tarihinde seri penaltılar sonucunda en fazla galibiyet alan takım konumunda.

Wout Weghorst, büyük turnuvalar (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) tarihinde oyuna sonradan girdiği maçta iki gol atan ilk Hollandalı oyuncu oldu.

Dünya Kupası’nın eleme turlarındaki beşinci asistini Hollanda karşısında yapan Lionel Messi, Pele’yi geride bıraktı ve 1966’dan bu yana en yüksek sayıya ulaşan oyuncu oldu.

2022 Dünya Kupası’nda çeyrek finallerin ilk gününü konuştuğumuz yayın:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.