Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Erdoğan’ın Atina’ya yönelik füze tehdidi için açıklama: “Provokatif söylemlerden kaçının”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ı hedef alarak “‘Tayfun’ diyorsun, Yunan ürküyor, ‘Atina’yı vurur’ diyor. E, vuracak tabii” sözleri için açıklama yaptı. Bakanlık, Ankara’nın provokatif açıklamalarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve bölgede gerilimi azaltma çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’a düzenlediği günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Samsun’daki Gençlik Buluşması’nda “Sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara, şuradan, buradan bir şey almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak” diyerek Yunanistan’ı hedef alması soruldu.

Ned Price

Price, Vaşington’un bölgede provokatif açıklamaların artmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek şöyle konuştu:

“NATO müttefiklerimiz arasında birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda tarafları provoke eden açıklamaların artmasından dolayı üzgünüz. Tüm müttefiklerimizi tehditlerden ve bu söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz.”

Okuyun | Atina-Ankara hattında son yılların en gergin dönemi: Bu noktaya nasıl gelindi?

Ne olmuştu?

10 Aralık’ta Samsun’da “Kuruluştan Bugüne Hep Birlikte 2023” etkinliğine ve toplu açılış törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ve Türkiye’deki savunma sanayine ilişkin yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:

“Göreve geldiğimizde savunma sanayi yüzde 20 yerliydi, şimdi yüzde 80 yerli, bu konuma geldik. Bu ne demek? Artık biz, bize yetiriyoruz. F-16’nız var, mühimmatınız olmasa ne yapardınız? Bir işe yarar mı? Ama şimdi F-16’nın mühimmatını biz yapıyoruz. Özellikle SİHA’larda yapıyoruz. Şimdi artık füzelerimizi yapmaya başladık. Bu üretim tabii Yunan’ı ürkütüyor. ‘Tayfun’ diyorsun, Yunan ürküyor, ‘Atina’yı vurur’ diyor. E, vuracak tabii. Sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara, şuradan, buradan bir şey almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak, bir şeyler yapması lazım. Bu gençler boşuna yetişmiyor değil mi? Bu işi başaracağız, petrolü, silah ve mühimmatıyla da her şeyiyle.”

Okuyun | Erdoğan’ın Yunanistan’ı “Sen rahat durmazsan elimiz armut toplamayacak” diyerek hedef alması Yunan basınında: “Seçim sürecinde ‘bir olay’ tezgâhlayabilir”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bu açıklamaları “kabul edilemez” olarak nitelendirmiş ve “NATO üyesi bir müttefik ülke tarafından Yunanistan’a füze saldırısı tehdidinde bulunulması kabul edilemez ve evrensel olarak kınanması gerekir. Kuzey Kore tavırlarının NATO’da yeri yoktur, olmamalıdır” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.