Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin geleneksel yıl sonu basın toplantısını iptal etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yıl sonu basın toplantısı 10 yıl sonra ilk kez iptal edildi. Kremlin, Putin’in bu yıl basın toplantısı düzenlemeyeceğini açıkladı ve neden iptal edildiğine dair bilgi vermedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iptal edilen basın toplantısına dair, “Büyük basın toplantısına dair şunu söyleyebilirim; yıl başından önce olmayacak” diye konuştu. Peskov ayrıca, Putin’in gazetecilere konuşmak için başka bir fırsat bulacağını da dile getirdi.

Kremlin tarafından “dikkatlice” organize edilen bu basın toplantılarına hem ulusal hem de uluslararası basından birçok gazeteci davet ediliyor ve toplantı saatler sürüyordu. Putin her yıl düzenlediği bu geleneksel basın toplantısında yılın değerlendirmesini yapıyor ve dünyadaki sorunlara dair açıklamalar yapıyordu.

Putin’in geçen yılki basın toplantısı 23 Aralık’taydı.

Okuyun | Rusya Devlet Başkanı Putin: “Merkez Bankası’nın bağımsız politikalar izlemesine izin vermezsek sonumuz Türkiye gibi olur”

Bazı muhalif Rusya uzmanları, Putin’in yıl sonu değerlendirmelerini “planlanmış şov” olarak nitelendiriyordu. Çünkü toplantılara az sayıda muhalif gazeteci katılıyor, onlara da istedikleri soruyu sorma hakkı tanınmıyordu.

Uzmanlar, bu yılki basın toplantısının Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın devam etmesinden ötürü iptal edildiğini düşünüyor. Rus RBC gazetesi daha önce Ukrayna’daki savaş ve Rusya’nın hedeflediği başarıya ulaşmaması nedeniyle toplantının iptal edilebileceğini yazmıştı.

Haziran ayında da Putin’in halktan gelen soruları kameralar karşısında yanıtladığı “maraton” ertelenmiş, Kremlin ne zaman düzenleneceğine dair bir bilgi paylaşmamıştı. Putin’in Rusya Anayasası’na göre yıl sonunda parlamentoya “Birliğin Durumu” başlıklı bir konuşma yapması gerekiyor. Peskov bu konu hakkında da açıklama yaparak, durumun “görüşüldüğünü” belirtti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.