Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de TikTok yasağı: Senato, kamu cihazlarında TikTok kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı oybirliği ile kabul etti. “Uluslararası güvenlik endişeleri” nedeniyle hazırlanan tasarının yasalaşması için önce Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi, daha sonra da ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

ABD Senatosu’nda “Hükümet Cihazlarında TikTok’a Hayır Yasası” isimli tasarı dün (14 Aralık) oylamaya sunuldu. Tasarı tüm senatörlerin “evet” oyunu aldı ve kabul edildi. Bu tasarıya göre federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok uygulamasını indirmesi yasaklanacak.

Amerikalı siyasetçiler, Pekin merkezli ByteDance Ltd. tarafından geliştirilen bu uygulamanın Çin hükümeti tarafından kendilerini gözetlemek için kullanabileceğinden endişe ediyor. TikTok uygulamasını geliştiren şirket ve platformdaki yetkililer ise TikTok kullanıcılarının bilgilerinin Çin hükümeti ile paylaşılmadığını ve hükümetin de kendilerinden böyle bir şey istemediğini söylüyor.

TikTok her ne kadar bu iddiaları yalanlasa da ABD’de artan ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle birçok eyalet, resmi kurumlara ait cihazlardan TikTok’a erişimi yasaklıyor. Son olarak Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum ile Iowa Valisi Kim Reynolds, hükümete ait cihazlardan TikTok indirilmesini yasakladığını duyurdu. Daha önce de Alabama, Utah, Teksas, Maryland ve Güney Dakota’da benzer kararlar alınmıştı.

Los Angeles’ta bulunan TikTok COO’su Vanessa Pappas ise daha önce, şirketin tüm Amerikalı kullanıcıların verisini koruduğunu ve Çinli yetkililerin bunlara erişimi olmadığını söylemişti. Eski ABD Başkanı Donald Trump da görevde olduğu sırada Çinli teknoloji şirketlerine karşı çeşitli yaptırımlar getirmişti.

Öte yandan Amerikalı yetkililer ve TikTok, ABD’nin güvenlik kaygılarını çözecek potansiyel bir anlaşma üzerine müzakerelerini sürdürüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.