Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas: “Borcunu ödemeyen çiftçi önümüzdeki yıl bizden enerji beklemesin”

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt ve Şanlıurfa’ya elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik (DEDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, eylül ayında geçmiş borcu olan çiftçiler için Ziraat Bankası’ndan verilen sıfır faizli kredilere bölgedeki çiftçilerin istenilen düzeyde ilgi göstermediğini belirterek, “6 ildeki 25 bin borcu olan çiftçilerimizden 23 bini bu kredi başvurusu yapmadı. Geçmiş borcu olan çiftçilerimiz önümüzdeki yıl borçlarını ödemediği zaman bizden ekinleri için enerji beklemesinler” diye konuştu.

“Borcunu ödemeyen çiftçilerimiz artık ekim sırasında enerji bulamayacak”

DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, düzenlenen basın toplantısında özellikle tarımsal suluma ile ilgili konuştu. DEDAŞ olarak 6 ilde 2012’den beri enerji kalitesini yükseğe çıkarmak için 8 yıldır uğraş verdiklerini, şehir merkezleri, kırsal ve tarımsal suluma projeleri ile hizmetleri gerçekleştirdiklerini anlattı. 15 Eylül 2022’de Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye’de tarımsal sulamada elektrik enerjisi kullanan çiftçilere geçmiş borçlarını ödemek için sıfır faizli banka kredisi sağlandığını hatırlatan Arvas, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye geneline baktığımızda borcu en fazla olan çiftçiler bizim bölgemizdeki çiftçilerdir. Türkiye’de yapılan tarımsal sulamanın yarısı da yine bu bölgede yapılmaktadır. 6 ilde 25 binin üzerinde tarımsal suluma yapan çiftçilerimiz vardır. Son 8 yıla baktığımızda geçmişe dönük borcu olmayanların oranı sadece yüzde 10’dur. Yüzde 90’in borcu var. Bu borç 14 milyarı geçti. Kararnameden önce çiftçilerimize bir çok kolaylıklar sağladık. 15 Eylül tarihinde çiftçilerimiz ile masaya oturduğumuzda geçmiş borçlarımızı ödemekte zorlandıklarını söyleyip taksit ve indirim istediler. Şirket olarak çok ümitlendik. Bahsettiğimiz kredi ile bu imkânı sağlıyorduk. Kararnameye ek olarak biz geçmiş borçların ödeyenlerden gecikme faizlerini de borç kapama sırasında almayacağımızı bildirdik ve bu süre 15 gün sonra sona eriyor. Geldiğimizde noktada 25 bin çiftçimizden sadece 2 bin 300’ünün borçlarını kapamak istediklerini gördük. Geriye kalan çiftçilerimiz bu imkâna sıcak bakmadığını düşünüyoruz. Borçları gelen çiftçilerimizin borçlarını artık kesme durumuna geleceğiz. 2023’ten sonra borcunun vadesi geldiğinde ödemeyen enerjisini istemediğimiz halde kesmek durumunda kalacağız. Borcunu ödemeyen çiftçilerimiz artık ekim sırasında enerji bulamayacak.”

DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, borcu olan çiftçilerin ekim yapmak için enerji bulamayacağını diğer taraftan sağlanan bütün imkânlara rağmen çiftçilerin borçlarını ödemeye pek niyetlerinin olduğunu sanmadığını söyledi.

“Elektir zamları borcunu ödeyen için tahsilatı etkilemedi”

Genel Müdür Arvas, elektrik fiyatlarına yapılan zamların tahsilatı nasıl etkilediği ile ilgili bir soru üzerine, “Yapılan zamlar ödeme alışkanlığını yok eder mi tedirginliği yaşadık. Bölgemizde borcunu ödeyen abonelerde fiyat artışlarında tahsilatta bir düşüş olmadığını gördük. Borcunu ödeyenlerde fiyat artışlarının borç ödemesinde bir sıkıntı yok. Sorun ödeyenlerde değil, ödemeyenlerdedir” yanıtını verdi.

Alt yapısı yenilenen alanlardaki kayıp kaçan oranını yüzde 13’e düşürdük

Arvas, bölgede alt yapısını yeniledikleri alandaki kayıp kaçak oranını yüzde 13’e düşürdüklerini de belirterek, “Diyarbakır’da 550 bin abonemiz var, 330 bin abonemizin alt yapı çalışmalarını tamamladık. Buradaki kayıp kaçak oranı yüzde 13’lere düştü. Bölgede ise yüzde 15 oranına kadar düşürdük. Amacımız, cezalandırmak değil, kaliteli enerji sunmaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.