Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

John F. Kennedy suikastıyla ilgili daha önce hiç görülmeyen binlerce belge yayımlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, eski ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin öldürülmesine dair binlerce belgenin yayımlanması için talimat verdi. Beyaz Saray, 12 binden fazla “redakte edilmeyen” belgenin versiyonlarını ilk kez erişime açtı.

Beyaz Saray, yaklaşık 13 bin 173 belgenin yayımlanmasıyla birlikte koleksiyondaki belgelerin yüzde 97’sinden fazlasının erişime açıldığını açıkladı. Söz konusu belgelerde etki uyandıracak yeni bir bilgi beklenmiyor fakat tarihçiler Kennedy’nin suikastçısı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

ABD’de 1992’de kabul edilen bir yasa uyarınca, hükümetin suikastla ilgili tüm belgeleri Ekim 2017’ye kadar yayınlaması gerekiyordu. ABD Başkanı Joe Biden dün (15 Aralık) tüm belgelerin halka açılması için talimat verdi. Ancak bazı belgelerin “olası zararlara” karşı korunması için Haziran 2023’e kadar gizli tutulacağını söyledi.

ABD Ulusal Arşivleri, 515 belgenin tamamının gizli tutulacağını ve 2 bin 545 belgenin de kısmen saklanacağını belirtti.

Donald Trump döneminde de birçok belge halka açıldı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığı süresince binlerce sayfalık belgeleri erişime açtı. Ancak 2017’ye kadar tüm bilgilerin açıklanmasını zorunlu kılan 1992 tarihli yasaya rağmen ulusal güvenlik nedeniyle belgelerin birçoğunun halka açılmasını engelledi.

Ekim 2021’de Biden, yaklaşık bin 500 belge yayımladı ancak diğerlerini gizli tuttuğunu söyledi.

Kennedy suikastı

Seçim kampanyası için Teksas eyaletine iki günlük ziyarette bulunan ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy ve eşi Jacqueline Kennedy, Dallas’ta üstü açık arabalarının arka koltuğunda Dallas’ta seyahat ederken 22 Kasım 1963’te silahlı saldırıya uğradı. Boğazına ve kafasına isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Başkan Kennedy, Parkland Hastanesi’ne götürülürken yolda hayatını kaybetti. 

Eski deniz piyadesi Lee Harvey Oswald suikastın faili olarak yakalandı ancak gözaltındayken yerel bir gece kulübü işletmecisi olan Jack Ruby tarafından öldürüldü. ABD’de senelerce devam eden soruşturmaların ardından, Oswald’ın suikastı tek başına gerçekleştirdiği sonucuna varıldı fakat ikinci bir tetikçinin bulunup bulunmadığı ya da suikastın bir komplo teorisinin parçası olup olmadığı konusundaki tartışmalar da yıllarca devam etti. Kennedy suikastı, “11.22.63″, “JFK”, “Killing Kennedy” ve “Ruby and Oswald” gibi film ve dizilerle beyazperdeye taşındı.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.