Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “İstanbul’u yeni rejimin inşasında üs olarak kullanmak istiyorlar”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya işaret ederek, “Seçilmiş belediye başkanına yargıyı kullanarak ceza veriyorlar. İstanbul’u yeni rejimin inşasında üs olarak kullanmak istiyorlar” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası kararına ilişkin “İstanbul’u yeni rejimin inşasında üs olarak kullanmak istiyorlar” dedi. HDP Grup Toplantısı’nda konuşan Sancar, şunları söyledi:

“Seçilmiş belediye başkanına yargıyı kullanarak ceza veriyorlar. Üzerimizde uyguladıkları politikayı İstanbul’a taşıyorlar. Bu tarz bir operasyonun amacı belli bizlerin üzerinde denedikleri ve pişirdiklerine inandıkları politikaları bütün Türkiye’ye yayıyorlar, yeni bir vesayet sistemi ve otoriter rejim inşasını sona götürmek istiyorlar.”

Kürt karşıtı bütün politikaların ve Kürt düşmanlığı üzerine kurulan bütün iktidarların kaybettiğini vurgulayan Sancar, “Bu iktidar da kaybedecek, nafile uğraşmaları boşuna kazanamayacaklar” diye konuştu.   

“Öcalan’ın tecriti Türkiye’deki ve bölgede siyasal gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır”

Sancar, PKK lideri Öcalan’ın tecritte olmasının Türkiye’deki siyasal gelişmeleri etkileyen bir konu olduğuna şu sözlerle dikkat çekti:

“İmralı’da Abdullah Öcalan üzerinde oluşturulan ağır ve mutlak tecrit, Kürt sorununda çözümsüzlükle ve savaş politikalarıyla doğrudan bağlantılıdır. Bizler bunu hep dile getiriyoruz fakat bazı çevreler sanki tecrit tek bir kesimin meselesiymiş, bir şahıs meselesiymiş gibi sunmaya çalışıyorlar. Bu tecrit, Türkiye’de ve bölgede siyasal gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır.”

“İktidar, İmralı spekülasyonu yapıyor, iktidar karşıtı çevreler de spekülasyonu köpürtüyor”

Tecritin sadece Kürt halkının meselesi olarak görmenin yanılgı olacağını belirten Sancar, şöyle devam etti: “Türkiye’nin meselesidir bunu herkesin açıkça görmesi gerekiyor. İktidar istediği zaman İmralı üzerinden manipülasyon yolları yaratmaya çalışıyor. Bazı çevrelere spekülasyon malzemesi veriyor. Maalesef kendilerini iktidar karşıtı olarak tanımlayan bu çevrelerin bir kısmı da bu tuzağa düşüp spekülasyonları bir şekilde köpürtüyor.”

“İktidar, Öcalan’ın CPT ile görüşmediği iddiasını yalanlamadı”

Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezayı Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’yı ziyaret ettiğini ancak Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklamasına göre Öcalan’ın CPT heyetiyle görüşmeye çıkmadığı bilgisini hatırlatan Sancar, “Bu durum mutlaka aydınlığa kavuşturulmalıdır” dedi. Sancar, iktidarın da bu iddiayı yalanlamadığını vurgulayarak şöyle konuştu:  “CPT çevreleri sözü dolandırıyor. Eğer gerçekten öyleyse ortada başka ciddi meseleler olduğunu da elbette düşündürüyor bu durum. Bu nedenle bir an önce bu tecritin sona ermesi lazım. Öcalan’ın avukatlarıyla ve ailesiyle görüşmesine derhal izin verilmelidir.

OKUYUN: HDP Sözcüsü Günay’dan, Erdoğan’a: “Kürtleri ümmetten saymıyor musunuz?”

“2023’ün ‘Demokratik Cumhuriyeti’ inşa yılı olmasını sağlamak hepimizin görevi”

Sancar, Türkiye’de barış isteyen bütün çevrelere de şu çağrıyı yaptı: “Ne mevcut sisteme ne de eski sistemi rötuşlarla devreye sokmak isteyen restorancı yaklaşıma mecburuz. Bir başka seçenek var. Başka bir Türkiye mümkün o da bizim kurduğumuz üçüncü yoldur. 2023’ün ‘Demokratik Cumhuriyeti’ inşa yılı olmasını sağlamak hepimizin ortak görevidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.