Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamera görüntülerinden telefon kayıtlarına: New York Times, Buça’daki katliamın faillerini ortaya çıkardı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ediyor. Ukrayna ordusunun nisan ayında Rusya’dan geri aldığı Buça kentinin sokaklarında çok sayıda cansız bedenin bulunması uluslararası toplumda şok etkisi yaratmıştı. Rus askerlerinin Buça’da savaş suçu işlemiş olabileceğine dair görüntülerin ortaya çıkmasının ardından aylarca detaylı bir araştırma yürüten New York Times, dünyada geniş yankı uyandıran Buça katliamın faillerini tespit etti. 

New York Times, detaylı araştırmasını hassas görüntüler de içeren 28 dakika 50 saniyelik bir video ile dünyaya duyurdu. İşte o video:

Ukrayna’nın Rus işgalinden nisan ayında geri aldığı Buça kentinde cansız bedenleri caddede yatan onlarca sivilin görüntüleri uluslararası toplumda infial yaratmıştı. Rusya ise kendilerine yöneltilen sivil katliamı iddialarını reddetmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bakanları, Buça’da yaşananları “provokasyon” olarak nitelemişti. Rusya Savunma Bakanlığı sivil katliamı hakkında “Kiev rejimi tarafından Batı için sahnelenen bir performans” yorumunda bulunmuştu.

Ancak New York Times’ın yürüttüğü bir görsel araştırma, Yablunska Caddesi’nde meydana gelen katliamın faillerinin Yarbay Atyom Gorodilov öncülüğündeki 234. Hava Taarruz Alayı olduğunu ortaya çıkardı.

New York Times muhabirleri, Rus kuvvetlerinin çekildiği yerel halk ile konuşarak, devasa boyutta güvenlik kamerası görüntüsü toplayarak ve hükümet kaynaklarından özel kayıtlar elde ederek Buça’da aylarını harcadı.

New York’taki araştırmacılar ise toplanan materyalleri analiz etti ve Yablunska Caddesi’nde gerçekleşen ölümleri 60 saniyelik bir video haline getirdi. Katliamın faili olarak Rus paraşütçü alayını gösteren en çarpıcı kanıtlar arasında telefon kayıtları ve komutanlar tarafından radyo kanallarında kullanılan şifreli çağrılar yer aldı.

Elde edilen kanıtlar, bölge sakinlerinin artık “ölüm yolu” şeklinde adlandırdığı caddede işlenen katliamın başkent Kiev’e giden yolu emniyete almak için kasten işlendiğini ortaya koyuyor. Bulgulara göre Rus birlikleri, askere gidebilecek yaştaki silahsız erkekleri infaz etti, farkında olmadan yollarına çıkan kişileri de öldürdü. Öldürülen bu kişiler arasında ailesiyle birlikte kaçan çocuklar, erzak bulma umuduyla sokağa çıkanlar ve bisikletiyle eve dönmeye çalışanlar da vardı.

Kaynak: New York Times

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.