Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alzheimer teşhisi için kan testi geliştirildi

Bilim insanları, yüksek maliyetli bir nörogörüntüleme ya da ağrısı çok olan lomber ponksiyon yöntemlerinin yerini alabilecek ve böylece Alzheimer hastalığının daha erken dönemlerde teşhisini sağlayacak bir kan testi geliştirdi.

Demansın en yaygın şekli olarak bilinen Alzheimer, hastalığın erken dönemlerinde çok zor tespit ediliyor. Bilim insanları, belden bir beyin omurilik sıvısı örneğinin alındığı bir kan testi geliştirdi. Bu kan testi, hastalığın daha hızlı teşhis edilmesini sağlayabilir ve böylece Alzheimer tedavisine de daha erken başlanabilir.

Çalışmaya katılan ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Karikari, birçok ülkede Alzheimer hastalarının MR ve PET taramalarına erişimi olmadığını söyledi ve erişilebilirliğin önemine dikkat çekti:

“Güvenilir bir kan testi, ileri dönemler için çok önemli ve doğru bir adım. Kan testi daha uygun, daha güvenilir ve uygulaması da çok daha kolay.”

Karikari ve meslektaşları, geliştirdikleri kiti Alzheimer’ın çeşitli evrelerindeki 600 farklı hastada test etti. Omurilik sıvısı alınarak yapılan bu kan testlerinin sonuçlarında pozitif korelasyon saptandı. Bir sonraki adımda test, hafıza kaybı yaşayan ya da potansiyel demans hastası olan farklı etnik kökenlerden kişilerin dahil olduğu daha geniş bir hasta yelpazesi üzerinde denenecek.

Lecanemab: Alzheimer tedavisinde yeni umut

Öte yandan kasım ayında ABD’li biyoteknoloji şirketi Biogen ile Japon ilaç firması Eisai tarafından Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen Lecanemab adlı ilacın klinik sonuçları da açıklandı. İlacın hastalığın erken evrelerinde kullanılması durumunda hastaların bilişsel gerilemesinin yavaşlatıldığı tespit edildi. Doktorlar, bu ilacın Alzheimer tedavisinde çığır açabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.