Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CMK kapsamında avukatlara ödenecek tarife belli oldu – En düşük ücret 1.447 TL

Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında bir süredir yürütülen çalışmalar sonucunda Ceza Muhakemeleri Kanunu gereğince kamu tarafından atanan avukatlara ödenecek ücret tarifesi belli oldu. Yeni tarife Resmi Gazete’nin bugünkü (29 Aralık) sayısında yayımlandı. Avukatlara ödenecek tarife rakamlarına göre en düşük ücret 1.447 TL olurken, en yüksek ücret 5 bin TL olarak belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni ücret tarifesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Türkiye Barolar Birliği (TBB) geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara ödenen ücretlerin artırılmasını istemişti. TBB avukatlık ücretleri konusunda bir süredir Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyordu. Bu kapsamda TBB, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile de görüşerek, taleplerini ve sorunlarını iletmişti. TBB tarafından yapılan açıklamada, “Ekonomik yönden güçsüz durumda bulunan vatandaşlarımızın adalete erişimlerindeki en önemli unsur olan adli yardım için bütçeden ayrılan oran ivedi şekilde artırılmalıdır” denilmişti.

Yeni tarifeye göre soruşturma evresindeki işler için ödenecek ücret bin 447 TL oldu. Daha önce bu işlem için avukatlara ödenen ücret 440 TL’ydi. Asliye ceza mahkemelerindeki takipler için avukatlara ödenen ücret 754 TL iken, yeni tarifeye göre iki bin 481 TL ödenecek. Ağır ceza mahkemeleri için ödenen ücret ise bin 353 TL’den 4 bin 451 TL’ye çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan CMK kapsamında atanan avukatlara ödenecek ücret tarifesi şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.