Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin satın aldığı “Fatih’in tablosu” hakkında ne biliniyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresi ikinci kez ön inceleme konusu yapıldı. 27 Aralık 2022de İBB Başkanlığı’na gönderilen yazı ile Fatih Sultan Mehmet’in tarihi tablosunun satın alımı ile ilgili belgeler, mevzuat gereğince yapılan işlemler ve ödeme belgeleri talep edildi. Peki İBB, Fatih’in tablosunu nasıl ve ne kadara satın aldı? 

Londra’daki National Gallery’de “daimi olarak sergilenen sanat eserleri” arasında yer alan Fatih Sultan Mehmet tablosu, ünlü müzayede evi Christie’s tarafından açık artırmayla satışa çıkarıldı. 25 Haziran 2020’deki açık artırmaya katılan İBB, tabloyu 935 bin 250 sterline satın aldı.

Özel koruma ile İstanbul’a getirilen tablo, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından törenle kamuoyuna gösterildi, daha sonra İstanbulluların ziyaretine sunuldu. İBB mülkiyetinde ve özel koruma altında tutulan Fatih Sultan Mehmet tablosu yeniden İstanbullularla buluştu.

Tablo, ikinci kez ön inceleme konusu yapıldı. İBB’ye gönderilen ön inceleme talep yazısının altında tanıdık bir imza var.

İmza sahibi, İBB soruşturmasını yürütürken siyasi müdahalelerden rahatsız olup görevi bırakan başmüfettişin yerine atanan Mülkiye Başmüfettişi Arif Yıldırım.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yıldırım’ı, “AKP’li militan” olarak tanımlıyor. Çünkü Yıldırım, 7 Haziran 2015’teki genel seçimlerde AKP’den, 6. sıradan Mersin milletvekili adayı oldu.

AKP’nin mitinglerine katılan Yıldırım, AKP için seçim kampanyası da yürüttü. 

İmamoğlu: “Bu işin arkasını bırakmayacağım”

Bugün Sarayburnu Parkı’nda tablo hakkında başlatılan ön inceleme hakkında konuşan İBB Başkanı İmamoğlu ise şunları söyledi:

“Bir kere Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu ülkemize getirmekten, onur ve gurur duyuyoruz. Benim hayranlık duyduğum, geçmişimizin önemli yöneticilerinden, padişahlarından birisidir. Öyle bir eseri, ardından da Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosunu getirdik. Kendisini ‘AK Parti militanı’ olarak tariflediğim sayın müfettiş, öyle bir gaza geldi ki kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye nasıl taşırım çabası içinde olduğunu görüyorum. Ama buradan söyleyeyim: Elbette AK Parti’nin teşkilat olarak genel merkezinde, İstanbul’da aklı başında yöneticileri var. Böylesi bir insanın, böylesi bir tutumun onlara dahi nasıl zarar vereceklerini görüyorum şimdiden ve uyarıyorum: ‘Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu niçin aldın’ diye soruşturulmak benim için gurur vesilesi olur ama bu işin arkasını bırakmayacağım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.