Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York’ta cesetler gübreye dönüştürülebilecek: Fiyatı 7 bin dolar

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine onay verildi. Böylece isteyen kişiler, öldükten sonra cesetlerini toprağa dönüştürebilecek. Uzmanlar, bu yöntemin tabutla gömülme ve yakılmaya kıyasla daha çevreci olduğu görüşünde.

Nasıl oluyor?

Gübreleştirme için önce cesetler, odun yongası, kaba yonca ve çim ile birlikte bir konteynıra konuluyor ve mikropların etkisiyle yavaş yavaş parçalanıyor. Bir aylık sürenin ardından cesetler gübreleşiyor ve herhangi bir bulaş olmaması için ısıtılıyor. Daha sonra da bu toprak, cesedin yakınlarına veriliyor.

Elde edilen bu gübre, çiçek, sebze ya da ağaç dikiminde kullanılabiliyor.

Çevreci bir uygulama

ABD’deki Recompose isimli şirket, gübreleştirmenin tabutla gömülme ya da yakılmaya kıyasla yaklaşık 1 ton daha az karbon açığa çıkardığını belirtiyor. Çevreci bir yöntem olmasının yanı sıra ülkedeki mezarlık sıkıntısına dikkat çekenlere göre, gübreye dönüştürmenin bu sorunun çözümüne de alternatif olabilir. Fakat gübreleştirmenin etik olarak sorun yarattığını düşünenler de var. Örneğin New York’taki Katolik piskoposlar, insan cesetlerinin evde kullanılan bir atık olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savunuyor.

Fiyatı 7 bin dolar

Gübreleştirmenin bir diğer olumsuz yanı da maliyetinin 7 bin dolar olması. Bu parayı fazla bulanların sayısı hayli çok. Ancak gömülme ücretinin 2021’de 7 bin 848 dolar olduğunu hatırlatan Recompose yetkilileri, 7 bin dolarlık maliyetin çok da pahalı olmadığını düşünüyor.

ABD’de cesetlerin gübreye dönüştürülmesi konusu aslında yeni bir durum değil. 2019’da Vaşington, gübreleştirmeyi yasallaştıran ilk eyalet oldu. Daha sonra sırasıyla Colorado, Oregon, Vermont ve Kaliforniya, Vaşington’u takip etti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.