Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da hükümet, Tokyo’dan taşınacak her aileye çocuk başına 1 milyon yen verecek

Japonya’da hükümet, diğer bölgelerdeki nüfus gerilemesinin önüne geçmek için Tokyo’dan ayrılan her aileye çocuk başına 1 milyon yen (144 bin TL) verecek. Hükümetin daha önce bu konuda verdiği teşvik 300 bin yen’di. Uygulamanın nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’nın nüfusu 2020 ve 2021 yıllarında 644 binlik bir düşüş yaşadı. Ülkede 65 yaş üstü nüfusun sayısı artmaya devam ediyor, doğum oranları da beklenenin çok altında. Bu yüzden siyasiler ve politika yapıcılar, şehirdeki nüfus yoğunluğunu düşürmek ve ülkenin diğer bölümlerindeki nüfusu canlandırmak için daha çok adım atılması gerektiğini düşünüyor.

Kyodo haber ajansının haberine göre ailelerin teşviklerden yararlanmak için Tokyo’nun dışına çıkması ve taşındıkları yerlerde en az 5 yıl yaşaması ve ev halkında en az bir kişinin çalışması gerekiyor. 5 yıldan önce Tokyo’ya dönenler ise teşviği iade etmek zorunda kalacak.

Teşviğin yarısının merkezi hükümetten, diğer yarısının da belediyelerden alınacağı belirtildi.

Nikkei gazetesinin aktardığına göre, 2019’da 71 ve 2020’de 290 aile aynı çalışma kapsamında hükümetten destek almıştı. 2021’e gelindiğinde bu sayı, uzaktan çalışmanın daha yaygın hale gelmesiyle 1184’e çıkmıştı.

Tokyo’nun nüfusu şu an 35 milyon. Hükümet, 2027’ye kadar 10 bin kişinin Tokyo’dan taşınmasını bekliyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.