Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Popülizmin kader yılı 2023: Dünya genelindeki popülist liderlerin sayısı son 20 yılın en düşük seviyesinde, Erdoğan hükümeti büyük tehlikede

2022’de Brezilya’da Jair Bolsonaro, Slovenya’da Janez Jansa seçimleri kaybetti. Filipinler’de Rodrigo Duterte görevi bırakmak zorunda kaldı, Sri Lanka’da da Gotabaya Rajapaksa eşi benzeri görülmeyen protestoların başlamasının ardından istifa ederek ülkesinden kaçtı. Araştırmalar, dünya genelindeki popülist liderlerin sayısının son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyor.

Tony Blair Enstitüsü’nün Repel and Rebuild: Expanding the Playbook Against Populism isimli raporuna göre 2022 yılında bazı ülkelerdeki seçimleri ilerici ve merkezdeki adayların kazanmasının ardından dünya genelindeki popülist liderlerin sayısı son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2022’de 2,5 milyar insan popülist liderler tarafından yönetilirken, bu sayı 2023’te 1,7 milyara düştü.

2023: Popülizm için kritik bir yıl

Enstitünün raporunda 2023 yılının popülizm için kritik bir yıl olacağına çünkü bu yıl Türkiye ve Polonya’da seçimler yapılacağına dikkat çekildi. İki ülkede yapılacak seçimler ile ilgili, “Dünyanın en etkili popülist rejimlerinden ikisi düşebilir” denildi ve şu değerlendirmede bulunuldu:

“Bu iki seçimde dünyadaki en etkili popülist rejimlerden ikisi düşebilir ancak bunun için bölünmüş muhalefet partilerinin daha net programlar oluşturması gerekebilir.”

2022’de neler oldu?

2022’de Brezilya’da Jair Bolsonaro ve Slovenya’da Janez Jansa, ülkelerinde düzenlenen seçimleri kaybetti. Filipinler’de Rodrigo Duterte dönem sınırlaması nedeniyle görevi bırakmak zorunda kaldı. Sri Lanka’da da halk ekonomik kriz nedeniyle sokağa çıktı, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa protestoların ardından istifa etmek zorunda kaldı ve ülkeden ayrıldı.

Rapora göre popülizmdeki düşüşün asıl nedeni Latin Amerika’da yapılan seçimler.

Diğer yandan raporda, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 Kasım 2022’deki ara seçimlerde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği birçok adayın kaybettiğine de dikkat çekildi.

Raporda 2022’de İtalya, İsrail ve İsveç’te düzenlenen seçimlerde aşırı sağın yükselişinin de altı çiziliyor ve “popülizmin yenilgiye uğradığı” yönündeki yorumlara temkinli yaklaşılması gerektiği vurgulanıyor. Fransa’da aşırı sağcı Marine Le Pen’in aldığı oy oranı da hatırlatılıyor.

“Erdoğan hükümeti tehlikede”

Raporda Türkiye’ye de geniş yer ayrıldı. Raporun yazarı Brett Meyer, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin büyük tehlikede olduğunu belirtti. “Popülizmin kaderi bu yıl Polonya ve Türkiye’deki seçimlerde değişebilir” denilen raporda, Türkiye’deki ekonomik krize ve Erdoğan’ın milliyetçilerin desteğini almak için Yunanistan ve Kürtler ile gerilimi yükselttiğine vurgu yapıldı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.