Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı da artık “Turkey” değil, “Türkiye” diyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de artık resmî yazışmalarda “Turkey” yerine “Türkiye” ibaresini kullanacak. ABD Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bu adımın Türkiye’nin Vaşington Büyükelçiliği’nden gelen talep üzerine atıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin talebinin dün (5 Ocak) sabah saatlerinde tamamlandığını ve uygulamaya konulduğunu açıkladı. Price, Türkiye Büyükelçiliği’nden gelen talebin ABD Coğrafi İsimler Kurulu tarafından onaylandığını ve bundan sonra resmî yazışmalarda “Türkiye” ibaresinin kullanılacağını bildirdi.

Bu açıklamanın ardından Türkiye ile ABD’nin IŞİD’e finansman sağlayan şebekeye yaptırım uyguladığını açıkladığı bilgi notunda Turkey yerine Türkiye ibaresi yer aldı.

Ancak Price, Coğrafi İsimler Kurulu’nun Amerikan halkının anlamasını kolaylaştırmak adına “Turkey” ya da “Republic of Turkey” isimlerinin de kullanılabileceğine izin verdiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ağustos ayından bu yana Türkiye ile ilgili paylaştığı bilgi notlarında Türkiye ibaresini kullanıyordu. Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşılan bilgilendirmelerde de zaman zaman Türkiye deniliyordu.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 4 Aralık 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, ihraç edilen ürünlerde “Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ibaresinin kullanılmaya başlanacağı belirtilmişti.

Genelgede, “Türkiye” markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında, başta diğer devletler ve uluslararası kurum, kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda, “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” ve benzeri ibareler yerine “Türkiye” ibaresi kullanılacağı da aktarılmıştı.

Kararın ardından İngilizce yayın yapan devlet televizyonu TRT World de “Türkiye” ismini kullanmaya başlamıştı.

Genelgenin ardından Ankara, Birleşmiş Milletler’e (BM) de bir talepte bulunarak, ülke isminin Turkey yerine Türkiye olarak değiştirilmesini istemişti. BM de bu talebi kabul etmiş ve 3 Haziran 2022’deki BM Güvenlik Konseyi’nde ilk kez ülke ismi Türkiye olarak kullanılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.