Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’de ilk kez “Turkey” yerine “Türkiye” ifadesi kullanıldı

Birleşmiş Milletler’in (BM), yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını Ankara’nın talebi doğrultusunda “Türkiye” olarak değiştirmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi’nde ilk kez ülke ismi Türkiye olarak kullanıldı.

Ayşe İnanç

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Uluslararası Hukuk İhlalleri Karşısında Hesap Verilebilirlik ve Adaletin Güçlendirilmesi başlıklı oturuma katılan diplomat Ayşe İnanç’ın önündeki ülke ismi ilk kez “Turkey” yerine “Türkiye” olarak kullanıldı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric’in basın toplantısının ardından basına gönderilen transkriptte de ülke ismi Türkiye olarak yer aldı.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Ülkemizin marka değerini yükseltmek için Sayın Cumhurbaşkanımız  liderliğinde başlattığımız süreç nihayete eriyor. BM Genel Sekreteri’ne bugün gönderdiğim mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da ‘Türkiye’ olarak tescil ediyoruz” diye yazmıştı.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1531646945915285505?s=20&t=9q8n9OINR8216_5co31scg

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric de Çavuşoğlu’nun mektubunu aldıklarını söylemiş ve ülke isminin değiştirilmesinin mektubun alındığı andan itibaren geçerli olduğunu açıklamıştı.

Türkiye’nin bu hamlesinin, İngilizce’de “Turkey” kelimesinin “hindi” sözcüğü ile aynı anlama gelmesinden kaynaklı oluşabilecek olumsuz çağrışımlardan kaçınmak ile bağlantılı olduğu belirtildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 4 Aralık 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, ihraç edilen ürünlerde “Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ifadesinin kullanılmaya başlanacağı belirtilmişti.

Genelgede, “Türkiye” markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında, başta diğer devletler ve uluslararası kurum, kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda, “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” ve benzeri ibareler yerine “Türkiye” ibaresi kullanılacağı da aktarılmıştı.

Kararın ardından İngilizce yayın yapan devlet televizyonu TRT World de “Türkiye” ismini kullanmaya başlamıştı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.