Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın ilk balarısı aşısı onaylandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünyanın ilk balarısı aşısına onay verdi. Aşı, balarısı kolonilerini larvalara yerleşerek zayıflatan Amerikan yavru çürüğü hastalığına karşı koruma sağlıyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) bu hafta koşullu kabul ettiği aşı dünyada da balarılarına uygulanan ilk aşı olacak.

Aşıyı geliştiren biyoteknik firması Dalan Animal Health CEO’su Annette Kleiser, gelişmeyi “balarılarının korunmasında büyük bir atılım” olarak nitelendirdi. Aşı, balarılarını besleyen arı sütüne enjekte edilen inaktif bakterinin, arıların ve larvaların direncini artırması ile koloniyi koruyor.

USDA’nın verilerine göre Amerikan balarısı kolonileri, 2006 yılından beri azalıyor. Bu kaybın nedenleri arasında parazitler, zararlı böcekler ve hastalıkların yanı sıra, işçi arıların kraliçe arıyı terk etmesiyle meydana gelen Koloni Çöküş Bozukluğu yer alıyor.

Aşı ile ne değişecek?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünya tarım üretiminin üçte birini arılar ve kuşlar oluşturuyor. Amerikan yavru çürüğü hastalığının bilinen bir tedavisi yok ve oldukça bulaşıcı. Bugüne kadar tek çözüm de etkilenen koloniyi, kovanları ile birlikte yakmak ve komşu kolonileri antibiyotik ile tedavi etmekti. Yeni geliştirilen aşı, bu hastalığa neden olan “paenibacillus larvae” bakterisinin inaktif halini barındırıyor. İşçi arıların, kraliçe arıyı beslediği arı sütüne enjekte edilen inaktif bakteri, kraliçe arı tarafından sindiriliyor ve yeni larvalar bağışıklık kazanmış oluyor.

Kaliforniya Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Trevor Tauzer, aşıyı “arıcılar için heyecan verici bir atılım” diye nitelendirdi ve şöyle konuştu:

Eğer hastalığı başlamadan yenebilirsek, pahalı tedavi masraflarından kurtulup, kaynaklarımızı arılarımızın sağlığını iyileştirmeye harcayabiliriz.

Aşının bu sene ABD’de satışa sunulması bekleniyor. Şirket aşıyı öncelikle Amerikalı arıcılara satacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.