Sinan Ateş suikastında şu ana kadar bilinenler

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada şu ana kadar 10 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında iki özel harekât polisi ve onlarla temas kurduğu anlaşılan ve dört yıldır “aranan” Doğukan Çep yer alırken bir kişi ise MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un yanındayken gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. 

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, Ankara’da 30 Aralık’ta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. İlk bakışta Mersin’de mart ayında yaşanan çatışmanın devam olarak görünen cinayette soruşturma ilerledikçe ve tutuklananların kimlikleri kamuoyuna yansıdıkça çok daha karışık bir ilişkiler bütünü ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında şu ana kadar toplam 10 kişi tutuklandı. Salı günü aralarında motosikleti kullandığı ifade edilen Vedat Balkaya’nın da bulunduğu üç şüpheli, çarşamba ise MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk’ün yanı sıra M.U. ve M.Y. tutuklandı. Dün de iki özel harekât polisi tutuklanırken firari Doğukan Çep, İstanbul-Beykoz’da yakalanarak gözaltına alındı. 

Olcay Kılavuz’un yanında gözaltına alınan kişi serbest bırakıldı

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bir isim de tartışılmaya devam ediliyor. İddiaya göre suikastın organizasyonunda yer alan eski Ülkü Ocakları Genel Merkezi yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile aynı evdeyken gözaltına alındı ancak daha sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre gözaltı işlemi için eve gelen ekibe kapıyı Olcay Kılavuz açtı. Gözaltı işlemine sinirlenen Kılavuz, “Siz gidin, sahibiniz gelsin” diyerek polislere hakaret etti. Buna rağmen Demirbaş gözaltına alınarak Ankara Emniyeti’ne getirildi ancak daha sonra serbest bırakıldı. 

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, aynı zamanda Sinan Ateş’ten bir önceki Ülkü Ocakları Başkanı. Bu görevi altı sene sürdüren Kılavuz 2018’de milletvekili seçildi. Suikastın ardından pek çok MHP’li üst düzey yetkili gibi taziye mesajı yayımlamayan Kılavuz, cinayetten dört gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret etmişti. 

Olcay Kılavuz ve Süleyman Soylu

Tetikçi Ankara’ya özel harekât polisleriyle geldi

Cinayeti işleyen ekibi Ankara’ya getiren aracın sahibi Mustafa Uzunlar, emniyetteki ifadesinde dün akşam yakalanan Doğukan Çep’in kendisinden “Ankara’da düğün var” diyerek aracını istediğini söyledi. Uzunlar, Çep’in aracı bir günlük istediğini belirtirken kendisini o sırada otoparkta bulunan iki polisle tanıştırdığını söyledi. Uzunlar’ın ifadesine göre tetiği çektiği düşünülen Eray Özyağcı da kısa süre sonra otoparka geldi. 

Cinayetten polisler gözaltı işlemi için evine geldiğinde haberdar olduğunu savunan Mustafa Uzunlar, Doğukan Çep’ten şikâyetçi olduğunu da beyan etti. Uzunlar ayrıca, Doğukan Çep’in Ankara’ya gitmediğini savundu. Tetikçi Eray Özyağcı’nın Ankara’ya iki özel harekât polisiyle birlikte geldiği belirtiliyor. 

Gülsuyu bağlantısı

Doğukan Çep, dün akşam saatlerinde yakalandı. Beykoz’un İshaklı Köyü’nde bulunan bir otelde olduğu tespit edilen Çep, polis baskınıyla gözaltına alındı. Hasan Ferit Gedik’in, Eylül 2013’te İstanbul-Maltepe Gülsuyu’ndaki uyuşturucu karşıtı yürüyüş sırasında öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan Çep, 2015’te tahliye edilmişti. 2018’de 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Çep, o tarihten beri firariydi. 

Gülsuyu ve Türkmen Dağı

Hasan Ferit Gedik cinayetinin ardından tutuklanan bir başka isim Uğur Köroğlu ise Mayıs 2021’de öldürüldü. Gülsuyu davasında tutuklandıktan kısa süre sonra serbest bırakılan Köroğlu, Maltepe’nin Başıbüyük Mahallesi’nde “arazi kavgası” nedeniyle çıktığı belirtilen kavgada hayatını kaybetti. . Suriye’de Türkmen Dağı’nda savaştığı belirtilen ve “Sedat Peker’in adamı” olarak bilinen Köroğlu için, MHP Maltepe İlçe Başkanlığı da taziye mesajı yayımlamıştı.

Uğur Köroğlu’nun yanı sıra Doğukan Çep ve bu ekiple iletişimde bulunan başka kişilerin de gönüllü olarak Türkmen Dağı’na giderek YPG ile savaştıkları belirtiliyor. Hatta hâlâ yakalanamayan tetikçi Eray Özyağcı’nın da Suriye’ye kaçmış olabileceği iddialar arasında.

Gözaltına alınan bir başka isim ise MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk. Köktürk, çarşamba günü tutuklananlar arasında yer alıyor. MHP, Ufuk Köktürk gözaltına alındıktan sonra ismini İstanbul İl Yönetim Kurulu listesinden çıkarmıştı.

Mersin’de yaşananlar

İddiaya göre, eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, geçen yıl mart ayında, Toroslar ilçesindeki bir bankamatikten para çekerken dört kişinin saldırısına uğradı ve bıçakla yaralandı. Ardından silahını çeken Ünel, saldırganlardan Emrullah K.’yı öldürdü ve üç kişiyi yaraladı. Çağrı Ünel çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mersin Ülkü Ocakları Başkanlığı, Ünel için “FETÖ’cü bir hainin Mersin’deki tetikçisi” derken kendisine bıçakla saldırılmadığı savunuldu. O dönem Ünel’in, Sinan Ateş’in ekibinden olduğu belirtilmişti. MHP Mersin Milletvekili olan Olcay Kılavuz’un ardından Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı koltuğuna oturan Ateş, yaklaşık bir sene görev yaptıktan sonra koltuğunu bırakmıştı. Mersin Ülkü Ocakları Başkanlığı’nın açıklamasında “FETÖ’cü hain” denen kişinin de Sinan Ateş olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmıştı.

Cenazede sloganlar

Ankara Çukurambar’da öldürülen Ateş’in cenazesi 31 Aralık Cumartesi günü memleketi Bursa’da Ulu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Emir Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazesinde tekbir getiren kalabalık “Hainler davaya hesap verecek” sloganları attı.

Cinayetin ardından sessizlik

Cinayetin ardından hem bakanlar hem de Cumhur İttifakı ortakları derin bir sessizliğe gömüldü. Cinayetle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk kez çarşamba günü konuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarına cevap vermek üzere kameraların karşısına geçen Soylu, soruşturma hakkında bilgi verdi. Soruşturmanın Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda ilerlediğini belirten Soylu, iki kişinin daha arandığını belirtirken sosyal medyada yazılanlara tepki gösterdi:

“Sosyal medya dedikodularıyla adım atmak soruşturmayı selamete götürmez. Buradan siyaset üretmek ve tüketmek de aynı şekilde.”

MHP’li Yalçın: “Sessizliğimiz aczimize yorulmasın”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da suikast sonrası yaşanan tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamasında Sinan Ateş’in ismine yer vermeyen Yalçın, “Davamızı, ülkücü hareketi ve partimizi ilgilendiren hassas konulardaki sessizliğimiz, sakın ola ki aczimize yorulmasın. Beklemesini biliriz ama mütereddit değiliz. Sabrımızı sınayanlara da hayat ve siyaset dersi vermekten imtina etmeyiz. Zaman, MHP’nin davasında ve tutarlı politikalarındaki haklılığını gösterecektir” dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cinayetten beri yaptığı hiçbir açıklamada Sinan Ateş’ten bahsetmedi. Hatta son grup toplantısının ardından basın mensuplarından soru almadı. Suikastın ardından MHP’den ve Ülkü Ocakları yönetiminden taziye mesajı gelmedi. Ateş’in akademisyen olarak görev yaptığı Hacettepe Üniversitesi de taziye mesajı yayımlamadı. 

Eşinin açıklaması

38 yaşında hayatını kaybeden Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, 1 Ocak’ta sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yaptı. Ayşe Ateş, yaşananların “siyasi malzeme haline getirilmemesini” istedi.

Derleyen: Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.