Eski Ülkü Ocakları başkanları anlattı: Sinan Ateş suikastı ve sonrasındaki sessizlik ülkücü camiada nasıl yankılanıyor?

Bir önceki Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık’ta Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu siyasî cinayetin ardından MHP’den, MHP lideri Devlet Bahçeli’den ve Ülkü Ocakları’ndan taziye mesajı yayımlanmaması da kamuoyunda ayrıca tartışılıyor. Medyascope’a konuşan eski Ülkü Ocakları yöneticileri ve ülkücü kimliğiyle bilinen bazı siyasetçiler, hem bu cinayetin ülkücü camiada nasıl yankılandığını hem de MHP yönetiminin sessizliğini değerlendirdi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık Cuma günü Ankara Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırı sırasında Ateş’in yanında bulunan arkadaşı Selman Bozkurt ise omzundan yaralandı. Ertesi gün sabah saatlerinde Ankara Valiliği, “cinayetin faillerinden olduğu değerlendirilen bir kişi ve olaya karışan iki kişi olmak üzere, üç kişinin” gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınan kişiler henüz savcılığa sevk edilmedi, cinayet hakkındaki tartışmalar ise devam ediyor.

“Ölüm tehditleri aldığını söyledi”

İlk kez eski ya da görevdeki bir Ülkü Ocakları Başkanı suikast sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin ülkücü camiada nasıl yankılandığına ilişkin Medyascope’a konuşan isimler, olayın bir iç çatışma olduğu kanaatinde. Ülkü Ocakları’nda daha önce yöneticilik yapan bir isim, Sinan Ateş ile kısa süre önce görüştüğünü ve Ateş’in kendisine “Ölüm tehditleri alıyorum” dediğini anlattı:

“Daha önce de takip ediliyordu, tehditler alıyordu. Birkaç ay önce görüştüğümüzde aldığı tehditlerden bahsetmişti. Oldukça merkezi bir yerde öldürüldü. İstihbarat ve Emniyet kaynaklarının bu süreci ıskalaması inanılır gibi değil.”  

Bahçeli ve Erdoğan’ın sessizliği

Cinayet işlendiğinden beri en fazla ilgi çeken konulardan biri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hiçbir açıklama yapmaması, hatta taziye mesajı bile paylaşmaması. Cinayetin üzerinden üç gün geçmesine rağmen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hiçbir açıklama yayımlamadı. Aynı şekilde Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı da sessiz kalırken Ülkü Ocakları yönetiminden de taziye mesajı gelmedi.

“Askıda ülkücülük”

Görüş ayrılıkları hatta şiddetli tartışmalar yaşansa bile böylesi bir cinayet karşısında en kötü ihtimalle bir taziye mesajı yayımlanmasını beklediğini söyleyen eski Ülkü Ocakları yöneticisi, “Bu suskunluk, bütün kabulleri askıya almak gibi bir şey. Askıda ülkücülük gibi bir olay” dedi. Sinan Ateş’in cumartesi günü Bursa’da düzenlenen cenaze törenine katıldığını belirten siyasetçi, MHP’den ya da Ülkü Ocakları’ndan üst düzey bir ismin gelmediğini hatta çelenk bile gönderilmediğini aktardı. 

“Suskunluk büyük infiale sebep oluyor”

1997-2003 yılları arasında Ülkü Ocakları Başkanı olarak görev yapan eski MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, cinayetin ardından yaşanan suskunluğu anlayamadığını söyledi. Bu sessizliğin ilerleyen süreçte daha büyük krizlere yol açabileceğini vurgulayan Kaya, “Hiç kimse bu sessizliği anlayamıyor, cinayet kadar olmasa da bu suskunluk ülkücü camiada büyük infiale neden oluyor” diye konuştu.

MHP ve Bahçeli’ye yakın isimler neden suskun?

9 Ocak 2019’da Ülkü Ocakları Başkanı olan Sinan Ateş, 2 Nisan 2020’de görevinden ayrıldı.

Bahçeli tarafından atandığı görevinden 15 ay sonra akademik çalışmalarını gerekçe göstererek ayrılan Sinan Ateş, başkanlık koltuğunu bırakmadan çok kısa süre önce, 21 Ocak 2021’de hayatını kaybeden iktidar yanlısı tarihçi Yavuz Bahadıroğlu ile sosyal medya üzerinden polemiğe girmişti. Ateş, Bahadıroğlu için “FETÖ’nün alternatif tarih tezlerinin savunucusu olan Yavuz Bahadıroğlu, hiçbir zaman Türk tarihini bütün olarak görmemiş ve romanlarında genç zihinlere gizli nifak tohumları ekmeyi vazife bilmiş bir yazar müsveddesidir” demişti.

Sinan Ateş, görevden ayrıldıktan sonra Bahçeli’yle hiç karşı karşıya gelmedi ve onun liderliğini överek kendisiyle birlikte fotoğraflarını paylaşmaya devam etti. İki hafta önce Instagram hesabından Bahçeli ile bir fotoğrafını paylaşan Ateş, MHP liderinin koruma müdürünün babası için taziye mesajı yayımladı.

“Herkes Bahçeli’den mesaj bekledi”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı ve eski MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, cinayetin ardından yaşanan suskunluğu değerlendirdi. Teşkilatlara bir talimat gitme ihtimalini zayıf gördüğünü belirten Enginyurt, “Herkes Bahçeli’den bir mesaj bekliyordu, o mesaj gelmeyince suskunluğa gömüldüler” dedi.

Hem Enginyurt hem de Medyascope’a konuşan eski Ülkü Ocakları Başkanı Alaattin Aldemir’e göre söz konusu cinayet, Mersin’de yaklaşık 10 ay önce yaşanan olayların uzantısı olabilir.

Mersin’de neler yaşandı?

Mart 2022’de eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, iddiaya göre Toroslar ilçesindeki bir bankamatikten para çekerken dört kişinin saldırısına uğradı ve bıçakla yaralandı. Ardından silahını çeken Ünel, saldırganlardan Emrullah K.’yı öldürdü ve üç kişiyi yaraladı. 17 Mart’ta tutuklanan Çağrı Ünel cezaevine gönderildi.

“‘FETÖ’cü’ suçlaması”

Mersin Ülkü Ocakları Başkanlığı, Ünel için “FETÖ’cü bir hainin Mersin’deki tetikçisi” derken, Ünel’e bıçakla saldırılmadığını savundu. Ünel’in Sinan Ateş’e oldukça yakın olduğu biliniyor. Mersin Ülkü Ocakları Başkanlığı’nın açıklamasında “FETÖ’cü hain” denilen kişinin de Sinan Ateş olduğu düşünülüyor.

Medyascope’a konuşan siyasetçiler, Sinan Ateş’i “siyasette önü açık bir isim” olarak nitelerken görevden ayrılmasının ülkücü camiada bazı bölünmelere yol açtığını belirtti. Ateş’in görevden alınmasına tepki gösteren kesimler olduğunu dile getiren kaynaklar, kendisi hakkındaki “FETÖ’cü” suçlamasının da rahatsızlık yarattığını ve haksızlık duygusunu pekiştirdiğini dile getirdi. Mersin’de yaşananlardan sonra işlerin daha da karmaşık hale geldiğini söyleyen eski Ülkü Ocakları yöneticileri, giderek büyüyen krizin çözülmesi için somut adımlar atılmadığını da vurguladı. 

Sinan Ateş’in eşinden açıklama

38 yaşında hayatını kaybeden iki çocuk babası Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yayımladı:

Üniversiteden açıklama yok

Doçent unvanı bulunan Sinan Ateş, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde akademisyendi. Hacettepe Üniversitesi’nden de cinayet hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Enstitünün internet sitesindeki akademik kadro bölümünde de Sinan Ateş’in ismi halen yer alıyor.

Sinan Ateş’ten önceki Ülkü Ocakları Başkanı ise 2018’de Mersin’den milletvekili seçilerek Meclis’e giren Olcay Kılavuz. Bu görevi altı sene sürdüren Kılavuz da cinayet hakkında bir açıklamada bulunmadı, 1 Ocak’ta Devlet Bahçeli’yi ziyaret ettiği ve doğum gününü kutladığı bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı.

https://twitter.com/OlcayKilavuz/status/1609537374505283590?s=20&t=ltydev5FOYgeJz8qt73YyQ

Sinan Ateş, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın özel kalemi olarak da görev yapmıştı. Üst kademelerde olmasa da sessizliğe tepki gösteren bazı MHP’liler, parti üyeliğinden istifa ettiklerini duyurdu. Bu isimlerden biri Eski Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Cahit Özdemir.

Ülkü Ocakları başkanlığı yapan başkaları da hedef alınmıştı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Suat Başaran, 12 Nisan 2021’de Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda saldırıya uğramıştı. Sinan Ateş’ten sonra gelen mevcut Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, 5 Haziran 2021’de eski başkanlar Suat Başaran ve Atila Kaya’yı “hainlikle” suçlamış ve şu açıklamayı yapmıştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.