Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Hz. Muhammed’in tasvirini gösteren asistan üniversiteden kovuldu

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinde bulunan Hamline Üniversitesi, Dünya Sanat Tarihi dersinde öğrencilerine Hz. Muhammed’in resmini gösteren asistan Erika Lopez Prater‘i işten çıkardı. Lopez Prater ise kendisini 14. yüzyıldan kalma resmi göstermeden önce öğrencileri uyardığını söyleyerek savundu.

Hamline Üniversiesi’nde Dünya Sanat Tarihi derslerine giren asistan Erika Lopez Prater, dersten önce öğrencileri Hz. Muhammed ve Buddha’yı da içeren birçok resim göstereceğine dair uyardığını söyledi. Rahatsızlık duyanlardan kendisiyle iletişime geçmelerini isteyen Lopez Prater, öğrencilerinden herhangi bir şikayet gelmediğini belirtti.

İtiraz gelmemesi üzerine resimleri sınıfta sergileyen Lopez Prater, Hz. Muhammed’i tesettür içinde resmeden bir 16. yüzyıl tablosu da gösterdi. Öğrencilerden Aram Wedatalla’nın şikayeti üzerine Prater’in işine son verildi. Dersin hemen ardından kovulan asistan, New York Times gazetesine verdiği röportajda “İslam sanatının yekpare olmadığını göstermek istedim” dedi. Lopez Prater, lisans öğrenciliği sırasında aynı resimlerin kendisine gösterildiğini de söyledi.

İslam dinine göre Hz. Muhammed’in tasvirini yapmak yasak.

Şikayetçi öğrenci: “Saygısızlığa uğradım”

Prater’den şikayetçi olan son sınıf öğrencisi Aram Wedatalla, aralık ayında üniversitenin gazetesine verdiği röportajda “Resmi ilk gördüğümde ‘Bu gerçek olamaz’ dedim. Saygısızlığa uğradığımı düşündüm” dedi. Bir forumda kendisini “Sudanlı” olarak tanıtan Wedatalla, “Müslüman ve siyah biri olarak ait olmadığımı hissediyorum. Onlara gösterdiğim saygıyı bana göstermedikleri sürece de asla ait olduğumu hissetmeyeceğim” diye konuştu.

Wedatalla’nın şikayetine o sırada derste bulunmayan Müslüman öğrenciler de destek verdi. Öğrenciler, dini inanışlarına saygısızlık yapıldığını söyledi. .

Üniversite: “Müslüman öğrencilere saygı, akademik özgürlüğün önündedir”

Lopez Prater’e kovulduğu ve bir sonraki dönem derslere giremeyeceği bir e-posta ile bildirildi. Rektör Fayneese S. Miller’ın da imzaladığı metinde “Müslüman öğrencilere saygı, akademik özgürlüğün önündedir. Tıpkı diğer öğrenciler gibi, Müslüman öğrencilerin de güvende hissetmesi ve sayıldıklarını bilmesi bizim için çok önemli. Hem sınıf içinde hem de sınıf dışında” denildi.

Amerikan-Müslüman Konseyi Yardımcı Direktörü Edward Ahmet Mitchell, New York Times’a verdiği demeçte olayın detaylarına yeterince hakim olmadığını söyledi. Mitchell “Niyet ve koşullar oldukça önemli. Özellikle de profesörlerin çoğu kez hassas konulara değindiği ve akademik özgürlüğün önemli olduğu üniversite ortamında” diye konuştu.

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.