Aşırı sağcı bakan Ben-Gvir açıkladı: İsrail’de Filistin bayrağının asılması yasaklandı

İsrail’de aşırı sağcı ve Filistin karşıtı söylemleriyle bilinen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkede halka açık yerlerde Filistin bayrağı sallanmasının yasaklandığını açıkladı.

İsrail’de bu karar, 1980 yılında bir İsrail askerini kaçırma ve öldürme suçundan 40 senedir cezaevinde bulunan Kerim Yunus ismindeki bir kişinin tahliyesinin ardından geldi. Yunus’un tahliyesinin ardından İsrail’in kuzeyindeki Ara Köyü’nde Filistin bayraklarıyla kutlamalar yapıldı. Bu kararla artık Filistin bayrağı İsrail’de kamuya açık yerlerde dalgalandıralamayacak.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, kutlamaların engellenmemesi nedeniyle de soruşturma başlatılmasını talep etti. Ben-Gvir, “bu tür olayların gelecekte tekrarlanmaması için” soruşturmanın sonuçlarının kendisiyle de paylaşılmasını istedi.

Ben-Gvir Twitter’dan konuya dair bir paylaşım da yaptı: “Bugün polise, herhangi bir Filistin bayrağının veya terör örgütüyle özdeşleşen veya İsrail Devleti’ne karşı tahrik eden herhangi bir bayrağın dalgalanmasının yasaklanması talimatını verdim.”

Ara Köyü’ndeki kutlama

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulan ve geçen yılın son günlerinde göreve başlayan hükümet, ülke tarihindeki en sağcı koalisyon olarak nitelendiriliyor. Kabinede Ulusal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Yahudi Gücü Partisi’nin lideri Itamar Ben-Gvir de Filistinler’e yönelik ırkçı söylemleri ile biliniyor. Ben-Gvir’in işbaşı yaptıktan birkaç gün sonra işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Harem-üş Şerif’e gitmesi de başta Filistin Yönetimi olmak üzere birçok ülke tarafından provokasyon olarak değerlendirilmişti.

Bu yasağa rağmen başkent Tel Aviv’de dün (8 Ocak) yapılan Netanyahu karşıtı yürüyüşte de Filistin bayrakları sallandı.

Netanyahu karşıtı yürüyüşte açılan Filistin bayrakları

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.