Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rekabet Kurumu’ndan bazı özel okullara soruşturma: Aralarında eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulu da var

Rekabet Kurumu, İstanbul ve Ankara’da faaliyet gösteren bazı özel okullara yönelik soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma açılacak şirketler listesinde eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kurucusu olduğu Maya-Gen Eğitim Yayıncılık Bilgisayar İnş. Gıda Turizm’de var. 

Rekabet Kurumu, özel okullarda zam oranının belirlenmesinin ardından yüksek zamlara karşı harekete geçti. İstanbul ve Ankara’da bazı özel okullara soruşturma açıldı. Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da beş özel Fransız lisesi, Ankara’da sekiz özel okul hakkında soruşturma başlatıldı. 

İstanbul’da faaliyet gösteren Fransa menşeli özel eğitim kurumlarından Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Özel Saint Benoît Fransız Lisesi, Özel Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, Özel Saint-Michel Fransız Lisesi, Özel Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin fiyat tespiti yapmak suretiyle “Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu” ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırmayı karara bağlayan Rekabet Kurumu’nun açıklamasında şöyle denildi:

“Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 10.11.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Özel Saint Benoît Fransız Lisesi, Özel Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, Özel Saint Michel Fransız Lisesi ve Özel Sainte Pulchérie Fransız Lisesi hakkında soruşturma açılmasına, 22-51/766-M sayı ile karar verdi.”

Rekabet Kurumu, Ankara’da da faaliyet gösteren ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullar ve Türkiye Özel Okullar Derneği hakkında, “Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu” ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen ön araştırmayı da sonuçlandırdı:

“İstanbul ve Ankara illerinde faaliyet gösteren ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullar ve Türkiye Özel Okullar Derneği hakkında, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 23.11.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren; 

1. ABC Koleji Spor Kulübü Derneği İktisadi İşletmesi,

2. Aydın Yayıncılık ve Eğitim Hizmetleri İnş. Tic. ve San. AŞ,

3. Çözüm Dergisi Yay. Tic. Ltd. Şti.,

4. ESS Eğitim Hizmetleri AŞ,

5. Maya-Gen Eğitim Yayıncılık Bilgisayar İnş. Gıda Turizm Tic. Ltd. Şti.,

6. Özel Arı Eğitim ve Öğretim San. Tic. AŞ,

7. Sınav Basın Yayın Dağıtım Org. San. ve Tic. AŞ,

8. Yükselen Koleji Eğitim AŞ    

hakkında soruşturma açılmasına, 22-52/776-M(1) sayı ile karar verdi.”

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kurucusu olduğu okul da listede

Soruşturma açılacak okullar listesinde, eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kurucusu olduğu Maya-Gen Eğitim Yayıncılık Bilgisayar İnş. Gıda Turizm’in de yer alması dikkat çekti. 

Maya Okulları, 27 Şubat 2002 tarihinde “Maya-Gen Eğitim Yayıncılık Bilgisayar, İnşaat, Gıda, Pazarlama, Turizm, Ticaret Limited Şirketi” tarafından Ankara’da kuruldu. Ziya Selçuk, 10 Temmuz 2018’de Milli Eğitim Bakanı olarak atandı, 6 Ağustos 2021’de de Resmi Gazete’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla bakanlık görevinden istifa etti.

Maya Okulları’nın Ankara’da üç, Sakarya’da iki yerleşkesinin yanı sıra, Antalya’da, Diyarbakır’da, Antalya-Manavgat’ta, Konya’da okulları bulunuyor. Maya Okulları, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve anadolu ve fen teknoloji lisesi seviyelerinde eğitim veriyor.

Ne olmuştu?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 4 Ocak’ta özel okul temsilcileriyle bir araya gelmiş ve toplantı sonrası yaptığı açıklamada özel okullarda yapılacak zammın yüzde 65 olacağını açıklamıştı:

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu sene bir değişikliğe gidiyoruz, üretici fiyat endeksinden ziyade tüketici fiyat endeksini baz alacak şekilde 2023 yılı fiyatını belirleme kararı aldık. Hem 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması hem de velilerimizin bu süreçte desteklenmesi bağlamında, Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2023 fiyatlarının yüzde 65 olarak belirlenmesi kararını aldık.”

Temsilcilerle de zam oranını konuştuklarını, tartıştıklarını belirten Özer, şunları eklemişti:

“Buradaki arkadaşların tamamı bu fiyatın yetersiz olduğuyla ilgili kanaatlerini bize ifade ettiler. Ben, özgür bir şekilde bu görüşlerini bizlerle paylaştıkları için kendilerine müteşekkirim. Ama biz, hem hükümet olarak hem Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2023 yılındaki enflasyon beklentilerini ve tüketici fiyat endeksini dikkate alarak yeni fiyatı belirleme kararı aldık. Hem de velilerimizi destekleme anlamında da böyle bir karar aldık. Bu kararı, yarından itibaren uygulamaya inşallah sokmuş olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.