Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’teki PKK destekçilerinin Erdoğan eylemi hakkında soruşturma başlatıldı

İsveç’in başkenti Stokholm’de tarihi belediye binası önünde toplanan protestocular, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzeyen bir maketi binanın önündeki direğe ayaklarından astı ve bu anların görüntüsünü sosyal medyadan paylaştı. Bu görüntülerin ardından birçok siyasiden tepki geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

PKK’ya yakınlığıyla bilinen Rojava Komitesi (Rojava Kommitteerna) isimli platformun sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, “Tarih, diktatörlerin sonunun nasıl geldiğini gösterir. Dolayısıyla Erdoğan, herkesin iyiliği için şimdi şansını kullan ve git ki Taksim Meydanı’nda baş aşağı kalmayasın” ifadeleri kullanıldı.

İşte o tweet’ler:

Söz konusu protestonun ardından ilk açıklamayı İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström yaptı. Bilsström, “Seçilmiş bir cumhurbaşkanını belediye binası dışında idam ediliyormuş gibi tasvir etmek iğrenç” dedi.

Çavuşoğlu’ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber’de katıldığı bir programda konuya dair açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Buna tepkisiz kalamazdık, İsveç’in Ankara Büyükelçisini arkadaşlarımız bakanlığa çağırarak gerekli tepkiyi gösterdiler, aynı şekilde İsveç Büyükelçimiz de Stokholm’de girişimlerde bulunarak Türkiye’nin tepkisini iletti” diye konuştu.

Bu eylemleri düzenleyenlerin hedefinin sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan değil, İsveç’in NATO üyeliğini engellemek olduğunu belirten Çavuşoğlu, “PKK/YPG, İsveç’in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor. Bu mayınları temizlemek de bu mayınlara bilerek basmak da İsveç’in tercihidir” dedi.

Soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Stokholm’deki Erdoğan’ı hedef alan ve suç teşkil eden eylemler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Aydın, duyuruyu kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Erdoğan’ın avukatının şikayeti doğrultusunda PKK/YPG destekçilerinin İsveç’teki protestosuna ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

Terör örgütü PKK ile bağlantılı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bu videonun ardından İsveç’in Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Diplomatik kaynaklara göre büyükelçiye, Stokholm’deki bu eylemin şiddetle kınandığı bildirildi ve İsveç’in Üçlü Muhtıra ile verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlal edildiği aktarıldı.

Siyasilerden tepki yağdı

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Stokholm’deki bu protestoyu kınadıklarını söyledi ve Billström’ün tweet’ini alıntılayarak şunları yazdı:

“İsveç’teki PKK terör örgütü mensuplarının Türkiye ve demokratik yollardan başa gelmiş cumhurbaşkanını hedef almasını en sert biçimde kınıyoruz. İsveç makamlarının daha fazla gecikmeksizin terörist gruplara karşı gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. İsveç, 70 yıldır üyesi olduğumuz NATO’ya girmek istiyorsa Madrid’de verdiği sözleri tutmalıdır.

Bu konuda Türkiye’nin herhangi bir taviz vermesini beklemek beyhude olacaktır. PKK terör örgütünün Stokholm’de İsveç hükümetine bu şekilde meydan okuması, İsveçli yetkililerin son günlerde iddia ettikleri gibi terörle mücadelede gerekli adımları atmadığının kanıtıdır.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İsveç’teki bu eylemi en şiddetli şekilde kınadıklarını belirterek, Ankara’nın tepkisini ve beklentisini İsveç makamlarına ilettiklerini söyledi. “Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir” diyen Kalın, İsveç’in terör örgütlerinin faaliyetlerine son vermediği müddetçe NATO’ya üyelik sürecinin ilerlemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de yaşananlara tepki gösterdi. Çelik, “NATO’ya üye olma talebinde bulunan bir devlette böyle bir hadisenin gerçekleşmesi vahimdir. Terörün eylem ve propagandasını engellemeyen bir ülkenin NATO savunmasına nasıl katkısı olacaktır?” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.