Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selin Nakıpoğlu yazdı: Anayasa değişikliğine tartışmasız hayır!

                                     

İktidar blokunun anayasa değişikliği teklifi 19 Ocak Perşembe günü yani yarın TBMM Anayasa Komisyonu’na gelecek. Bu yazı, teklifin esasına dair hukuki açıklamalar yapacağım bir yazı değil. Çünkü çok net bir durum var önümüzde; bu teklif anayasanın laiklik, eşit yurttaşlık ilkelerini ortadan kaldıracak bir teklif. Hatta öyle ki, bu teklifin revize edilmesi bile mümkün değil. Ve ülkemizdeki milyonlarca insan bu teklife HAYIR demektedir.

Ekonomik kriz her geçen gün büyüyor, erkek şiddeti asla hız kesmiyor ve iktidar blokunun toplumsal meşruluğu ise her geçen gün azalıyor. Buna rağmen iktidar bloku hem de ülke seçim arifesindeyken anayasada değişiklik yapmaya kalkıyor. Hakikaten tuhaf. Daha dün cumhurbaşkanı seçim tarihini tek başına belirleyip kamuoyuna açıklamadı mı? Sırf bu bile anayasaya bir aykırı bir işlemdir. Peki biz aylardır neden anayasa değişikliğini tartışmaya mahkûm edildik? Anayasayı tanımayanlar anayasayı değiştirebilir mi? Hayır değiştiremez!

Çünkü anayasalar, ana ilkelerin belirlendiği düzenlemelerdir. Bu üst normu tanımayan iktidar bloku anayasa ya-pa-maz! Bu kadar net.

Anayasal tanımlı kıyafet olmaz. Olamaz. Olur diyenler şunu söylemiş oluyor: “İktidar  beğenmediği tüm kıyafetlere müdahale edebilir ve buna karşı bir söz bile söylenemez.

Bu kadar basit!

O yüzden teklifin kabul edilebilir hatta müzakere edilebilir bir yanı yok.

İktidarın anayasanın eşitlik ve laiklik ilkeleriyle çelişen, kadınların kılık kıyafetini düzenleyen ve kadınlar arasında dindar/dindar olmayan ayrımı yapılmasının önünü açan, LGBTİ+ bireylere yönelik nefreti anayasaya dahil ederek ayrımcılık ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışan bir teklif ile karşı karşıyayız.

Kadınların başlarına ne örteceği, ne giyeceği, rujunun rengi politikanın konusu değildir. Bunun tartışması olmaz. Ülkeyi kaosa sürükleyecek bu anayasa teklifinin acilen gündemden çıkarılması gerekiyor.

Tarih önünde herkesin ve bittabi başat olarak muhalefet partilerinin sorumluluğu var.

Neden? Çünkü iktidar blokunun bu teklifin yasalaşması için parlementoya ihtiyacı var. Türkiye’deki siyasal güçlerin iyiden mi yoksa kötüden mi yana olduğunu göstermenin anı bu andır.

Muhalefet partileri sizlerden çok net bir talebimiz var: Anayasa Komisyonu toplantılarına katılmayınız. İktidar blokunun anayasa değişiklik teklifini tartışmadan, teklife hayır deyiniz.

Şayet muhalefet partileri olarak iktidar blokunun anayasa değişikliği teklifine “destek” verirseniz laiklik ilkesini yok sayacaksınız.

O yüzden tüm siyasi partileri, tüm milletvekilleri AKP’nin anayasa değişikliği teklifine HAYIR demeye çağırıyoruz. Kadınlar, feministler, LGBTİ+lar bu konu gündemden kalkıncaya kadar karşı duruşlarını yüksek sesle söylemeye devam edecek.

Çünkü bizler hayatlarımıza sahip çıkıyoruz. Muktedirin bizi içine çekmeye çalıştığı karanlığına meydan okuyoruz. Kadınlar, feministler, LGBTİ+lar olarak 21 senedir muktedirle yılmadan mücadele ediyoruz. Muktedir de bunu gayet iyi görüyor. 25 Kasımlarda- 8 Martlarda Taksim’de bir araya gelmemize izin vermeme çabalarından, bize karşı uygulanan polis şiddetinden de bunu net olarak anlıyoruz.

İçinde olduğumuz günler çok kritik zira yurttaşlık haklarımız aşındırılmaya çalışılıyor. Aylardır tarihi bir direnişi içindeyiz. Tüm kalbimle ifade ediyorum ki; iyi ki Türkiye’de direnen kadınlar, feministler, LGBTİ+lar var…

Ezcümle; bizi rahat bırakın, biz hayatlarımıza sahip çıkıyoruz ve de asla vazgeçmeyeceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.