Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern istifa etti: “Enerjim kalmadı, artık bu işin hakkını veremem”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern şubat ayında görevini bırakıyor. 2017 yılında “dünyanın en genç başbakanı olarak” göreve başlayan Ardern, görevi sürdürmek için yeterli enerjisinin kalmadığını, bu yüzden bu yıl düzenlenecek genel seçimlerde yarışmayacağını açıkladı.

42 yaşındaki Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, altı yıldır zorlu bir görev sürdürdüğünü ve başbakanlık görevini 7 Şubat’ta bırakacağını açıkladı. Ardern, Yeni Zelanda’da 14 Ekim’de ülkede düzenlenecek genel seçimlerde yarışmayacak ve İşçi Partisi’nin liderliğinden de ayrılacak. Seçimlere kadar ülkeyi yönetecek başbakanı belirlemek için de İşçi Partisi’nde bir oylama yapılacak.

Yaz tatili boyunca düşündüğünü ve atacağı adımları kararlaştırmaya çalıştığını belirten Ardern, konuşması sırasında gözyaşlarını zor tuttu. Ardern, başbakan olarak çok zor bir beş buçuk yıl geçirdiğini, kendisinin de bir insan olduğunu ve görevi sürdürmek için “yeterli yakıtının kalmadığını” söyledi.

Mesleğin gerekliliklerinin farkında olduğunu fakat devam etmesi halinde Yeni Zelanda’ya zarar verebileceğini belirten Ardern, “Ülkenize barış zamanında liderlik etmek bir şey, kriz sırasında onlara liderlik etmek başka bir şey. Artık bu işin hakkını verecek kadar yeterli değilim” diye konuştu.

2017 yılında, 37 yaşındayken başbakanlık koltuğuna oturan Ardern, görev süresi boyunca koronavirüs salgını, 2019 yılında Christchurch’te 51 kişinin öldürüldüğü saldırılar gibi olaylarda takındığı tutum ve gösterdiği performans ile dünyanın övgüsünü kazandı. Ancak Ardern’in muhalifleri, Yeni Zelanda hükümetinin yoksulluğu azalatmakta başarılı olamadığını öne sürdü ve bunu hep gündemde tuttu.

Ardern ve destekçileri

Ardern, 2020 yılında İşçi Partisi’ne ezici bir farkla seçim kazandırdı. Ancak son dönemde yapılan kamuoyu anketlerine göre, Ardern’in popülaritesi de düşük seviyelerde. Konuşmasında buna da değinen Ardern, İşçi Partisi’nin seçimi kazanamayacağına inandığı için değil, kazanacağını düşündüğü için istifa ettiğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Twitter’dan bir paylaşım yaptı ve istifa kararını açıklayan Ardern’e destek verdi: “Jacinda Ardern dünyaya akıl ve güçle nasıl liderlik edileceğini gösterdi.”

Jacinda Ardern kimdir?

Tam adıyla Jacinda Kate Laurell Ardern, 37 yaşında dünyanın en genç başbakanı olarak iktidara geldi. Partneri ve televizyon sunucusu Clarke Gayford, 2018’de dünyaya getirdiği kızları ve kedisiyle birlikte yaşayan Ardern’i, sadece dünyanın en genç göreve başlayan başbakanı olarak değil, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun ardından, görevdeyken anne olan ikinci başbakan olarak hatırlıyoruz.

Ardern, gönül verdiği İşçi Partisi’ne daha 17 yaşındayken üye oldu. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark’ın ekibinde çalıştı. Kendisini sosyal demokrat ve ilerici olarak tanımlayan Ardern, parasız eğitim, kürtaj yasağının kaldırılması ve çocuk yoksulluğu gibi konularda mücadele verdi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.