Altı Avrupa ülkesi İstanbul’daki başkonsolosluğunu kapattı, dokuz büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı

İslam ve göç karşıtı Rasmus Paludan’ın İsveç’te ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakmasının ardından başlayan gerilim sürüyor. Aralarında Almanya, Belçika, İngiltere, Hollanda, Fransa ve İsviçre’nin olduğu altı Avrupa ülkesi İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarını kapattı. Konsolosluklarını kapatan ülkenin de aralarında bulunduğu dokuz büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

İsviçre’nin de güvenlik gerekçesiyle İstanbul-Levent’te bulunan başkonsolosluğunu kapatma kararının ardından İstanbul’daki başkonsolosluğunu geçici olarak kapatan ülke sayısı altıya yükseldi. İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nun resmi sitesinen yapılan açıklamada, “Güvenlik sebebiyle, İsviçre Başkonsolosluğu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz” denildi.

Büyükelçiler Dışişleri’ne çağırıldı

Aalarında konsolosluklarını kapatan ülkelerin de bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Bakanlığa çağrılan büyükelçilerden biri Norveç’in Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg. Norveç’te yarın Kur’an-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştirileceğine yönelik bir bilgi alınması üzerine Büyükelçi Skjonsberg, bakanlığa çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Kuran yakma eylemine izin verilmemesini bekliyoruz” denildi. Daha sonra konuya dair bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç’in Kur’an yakılmasına verdiği izni iptal ettiğini açıkladı.

Güvenlik endişesi okullara da sıçradı

Pierre Loti Fransız Lisesi, velilere bir bilgilendirme mesajı gönderdi ve okulun terör tehditine karşı iki gün süreyle kapalı olacağını söyledi. Velilere gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut güvenlik bağlamında ve diplomatik merciler ile bağlantılı olarak, Beyoğlu yerleşkesi 2 Şubat Perşembe ve 3 Şubat Cuma günleri kapalı olacaktır. Kontrolümüz dışındaki bu rahatsızlıktan dolayı özür dileriz, sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Mümkün olan en kısa sürede normale dönmeyi öngörmek için cuma günü durumun gelişimi hakkında sizi bilgilendireceğiz.”

Pierre Loti Fransız Lisesi’nin kapalı olacağı haberi Fransız basınında da yer buldu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre güvenlik uyarısı yayınlayan ve temsilciliklerini geçici olarak kapatan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri bugün (2 Şubat) Bakanlığa çağrıldı. Görüşmede diplomatik temsilcilere diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı ve “eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği” aktarıldı.

Neler oluyor?

Daha önce Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere ve Hollanda, güvenlik gerekçesiyle İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarını kapatmıştı. Kanada da Türkiye’de terör saldırısı yaşanma ihtimali olduğunun altını çizerek, vatandaşlarına bir bilgilendirme notu göndermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.