Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güneydoğu’daki 7,7’lik deprem Suriye’yi de vurdu: Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

Türkiye 6 Şubat sabahına yıkıcı bir depremle uyandı. Saat 04:17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7’lik büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Suriye’yi de vurdu. En az 810 kişi hayatını kaybetti.

Güneydoğu’daki 7,7 büyüklüğündeki depremden başta Suriye olmak üzere Kıbrıs, Lübnan, Ürdün, Irak, İran ve Mısır da etkilendi. Guardian’ın aktardığına göre Suriye’de deprem sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 810’a yükseldi.

Suriye’de depremin en çok etkilediği şehirler ise Halep, Hama ve Lazkiye. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, depremin ülkede yarattığı hasarı değerlendirmek için bakanlar kurulunu acil olarak topladı.

Suriye Arap Kızılayı uluslararası topluma acil yardım çağrısı yaptı.

Yaralıların tedavisi sürüyor.

“Kaydedilen en büyük deprem”

Suriye Ulusal Deprem Merkezi Başkanı Raed Ahmed, bu depremi “merkezin tarihinde kaydedilen en büyük deprem” olarak nitelendirdi. Ülkede tüm acil yardım ekipleri arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

Suriye’de ekipler, arama-kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
Depremden etkilenenler, İdlib’de hastaneye kaldırıldı.

Olağanüstü hal ilan edildi

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyetlerini sürdüren ve kendilerini sivil savunma ekibi olarak tanımlayan Beyaz Baretliler (The White Helmets), depremin ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Twitter hesaplarından bir açıklama yapan Beyaz Baretliler, uluslararası yardım kuruluşlarına seslenerek acil yardım çağrısında bulundu.

Beyaz Baretliler, ülkenin kuzeyinde çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığını ve hayatta kalanlar için arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Washington Post’a konuşan Beyaz Baretliler’den bir gönüllü, bölgedeki savaş ve bombardıman nedeniyle altyapılarının olmadığını ve bu durumun da depremin oluşturduğu riski artırdığını söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.