Medyascope deprem bölgesinden aktarıyor | “Vatandaşlar ‘İlk iki gün arama kurtarma yapılsaydı birçok kişi canlı çıkabilirdi’ dedi”

Tüm Türkiye’yi sarsan depremin üzerinden yedi gün geçti. Can kaybı 29 bin 605, yaralı sayısı ise 80 binin üzerinde. Bölgede toplam 2 bin 103 artçı sarsıntı meydana geldi. Türkiye’nin 10 ilinin yanı sıra Suriye’de de durum kötü. Can kayıplarının sürekli arttığına dair haberler var. Şu ana kadar 3 bin 800’den fazla Suriyeli hayatını kaybetti.

Medyascope muhabirleri depremin ilk gününden beri deprem bölgesindeki son gelişmeleri aktarmaya devam ediyor.

Medyascope Ankara temsilcisi Hıdır Göktaş, Kahramanmaraş ve Malatya’da yaşananlara dair “Buradaki vatandaşlar ‘İlk iki gün arama kurtarma yapılsaydı birçok kişi canlı çıkabilirdi’ diye serzenişte bulunuyor” dedi.

Ferit Aslan Diyarbakır’daki son durumu anlattı ve “Diyarbakır sadece kendi yaralarını sarmıyor, Adıyaman başta olmak üzere çevre şehirlere de yetişmeye çalışıyor, bu çalışmalar devam edecek” diye belirtti.

Dilek Şen ise Gaziantep’ten bildirdi ve insanların çok öfkeli olduğunu ve deprem bölgesinde psikolojik desteğe ihtiyacı vurguladı.

Ufuk Çeri ve Edanur Tanış, deprem felaketinden en ağır etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’daki son durumu değerlendirdi. Ufuk Çeri, “Rönesans Rezidans bölgenin en pahalı konutları, cennetten bir parça diye satılıyormuş, ne yazık ki birçok insana mezar oldu” dedi. Edanur Tanış ise, “Bugün depremin 7. günü, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor ama üzülerek söylüyorum ki sokakta ölüm kokusu var” diyerek cenazelerle ilgili kritik durumun altını çizdi.

Üniversitelerin önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi için uzaktan eğitime geçeceği ve yurtların boşaltılması kararının yoğun bir biçimde eleştirilmesi üzerine Medyascope muhabiri Ali Deniz Çakır, KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu önünden izlenimlerini aktardı ve “Deprem bölgesinden gelen öğrenciler özel dilekçe ile yurtlarda kalmaya devam edebilecek” dedi.

Deprem felaketindeki en önemli hususlardan biri de deprem bölgesindeki yurttaşların ve özellikle çocukların yaşadıkları travma süreci ve psikolojik sağlığın nasıl korunabileceği.

Sahra Atila ve Senem Görür, Psikoloji Profesörü Ayşe Bilge Selçuk’a sorularını yöneltti.

Selçuk, “Afet bölgesindeki çocuklar bir şok dönemindeler, güvende hissettirilmeye ihtiyaçları var. Bu da öncelikle fiziksel ihtiyaçların karşılanmasıyla sağlanır” dedi. Bunun yanı sıra çocukların görüntülerinin medyada paylaşılmasının çok sakıncalı olduğunu belirten Selçuk, “bu tarz paylaşım paylaşım yapan kişilerin amacının ne kadar üzüldüklerini ya da sevindiklerini göstermek olduğunu ama bunun yapılmaması gerektiğini” vurguladı.

Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını da değerlendiren Selçuk sözlerini “Üniversitelerin online eğitime geçmesi yanlış bir karar, hemen yapılamayabilir ama iyileşme için sosyal ilişkiler ve rutinlere dönmek çok önemli” diyerek sürdürdü.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman depremin ilk gününden bugüne afet yönetiminde sağlık alanında yapılanları ve aksamaları anlattı. Karaman, “AFAD koordinasyonu sağlayamadığı için gönüllü destekler de sekteye uğradı” dedi ve ekledi: “Deprem bölgesinde yeterince sağlık çalışanı var, şu anda ihtiyacımız olan ilaç, aşılama ve soğuktan koruyucu malzemeler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.