Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanı, eski Dışişleri Bakanı Hristodoulidis oldu

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) dün (12 Şubat) yapılan başkanlık seçimlerini bağımsız aday Nikos Hristodulidis kazandı. 48 yaşındaki Hristodulidis, 2018 ile 2022 yılları arasında GKRY’de dışişleri bakanı olarak görev almış ve daha sonra istifa etmişti. Hristodulidis, Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki kesimli federasyon fikrini destekliyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği bilgiye göre, Nikos Hristodulidis oyların yüzde 51,92’sini; Andreas Mavroyannis ise yüzde 48,08’ini aldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 72,45 olarak ölçüldü. Kullanılan oylardan 394 bin 225’i geçerli, 8 bin 422’si geçersiz sayıldı. 3 bin 979 oy ise boş çıktı.

Seçim sürecinde ulusal mutabakat hükümeti çağrısı yapan Hristodoulidis’in kesin sonuçların açıklanmasının ardından kendisini destekleyen merkez sağ partilerin katılımı ile yeni bir kabine oluşturması bekleniyor.

“Güveninize layık olmak için her şeyi yapacağım”

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından eşi ve dört kızı ile birlikte destekçilerine seslenen Hristodulidis, “Bütün Kıbrıslıların cumhurbaşkanı olacağım. Gözlerinizin içine bakıyorum ve size söz veriyorum: Güveninize layık olmak için her şeyi yapacağım” diye konuştu.

Nikos Hristodulidis ve ailesi

2018 ile 2022 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Hristodulidis, daha önce de beş yıl boyunca hükümet sözcülüğü görevini üstlenmişti. Hristodulidis genç ve enerji dolu bir siyasetçi olarak kamuoyunda da çok beğenilen isimlerden biriydi.

Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki kesimli federasyon fikrini savunan ve müzakerelere dönmek isteyen Hristodulidis, ülkede artan yüksek enflasyon, işçilerin yaşadığı sorunlar, yolsuzluk skandalları ve giderek büyüyen mülteci dalgasıyla başa çıkmaya çalışacak.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.