Deprem bölgesindeki uluslararası ekipler şikâyetçi: “Enkazlara iş makinesiyle giriyorlar, bunun bir parçası olamayız”

Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından çok sayıda ülke de yardım için seferber oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) İspanya’ya, Tayvan’dan Güney Kore’ye, Avusturya’dan İsrail’e çok sayıda arama kurtarma ekibi, deprem bölgesindeki çalışmalarını sonlandırarak ülkelerine dönüyor. Peki neden?

Türkiye, 6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremlerin ardından 100’ü aşkın ülke yardım eli uzattı, arama kurtarma ekipleri, sahra hastaneleri ve tıbbi ekipmanlar gönderdi. Fakat son günlerde Türkiye’ye gelen ve deprem bölgesinde çalışan yabancı ekipler, “güvenlik gerekçeleri” başta olmak üzere yaşadıkları pek çok sorundan ötürü ülkelerine geri dönüyor. Buna en son örnek, İspanya ve Slovakya’dan gelen yardım ekipleri.

“Enkaza iş makineleriyle girdiler”

İspanya ve Slovakya’ya dönen ekip, Türkiye’den ayrılmadan önce Adana Havalimanı’nda İspanya’nın devlet televizyonu RTVE’ye konuştu. Ekipten Pedro Futros, deprem bölgesinde koordinasyon olmadığından şikayet etti. Son günlerde de deprem bölgelerindeki enkazlarda “iş makinelerinin çalışmaya başladığını” söyleyen Frutos, “Yetkililer makinelerle girmeye karar verdi. Bunun anlamı şu: Eğer makine koyarsanız birçok insanı öldürürsünüz. Biz bunun bir parçası olmayacağız” diye konuştu.

Ekipten bir diğer isim Francisco Gutierrez Zazo ise “Hükümet ya da bu alanda sorumluluk sahibi hangi kurumsa daha iyi bir koordinasyon sağlasaydı burada yardıma gelen ekiplerden daha iyi yararlanılabilirdi. Böylelikle daha çok insan kurtarabilirdik” dedi.

AKUT, Tayvanlı ekibin başarısına “çöktü”

Deprem felaketinin ardından Türkiye’ye hemen yardım eli uzatan ülkelerin başında Tayvan geliyor. China Times’ta yer alan habere göre, Tayvan’dan gelen 130 kişilik ekip Adıyaman’da AKUT ile birlikte çalıştı. Fakat konuk ekip, 13 Şubat’ta ülkelerine geri döndü. Tayvan ekibinde çevirmen olarak görev yapan Tunghai Üniversitesi’nden Prof. Ye Masi, enkazda yaşam belirtisi gördüklerini, çalışmalara başladıklarını fakat daha sonra “şöhret peşinde koşan” Türk ekiplerinin araya girdiğini ve Tayvanlı ekipleri bölgeden “kibarca uzaklaştırdığını” da sözlerine ekledi.

Yabancı ekipler birer birer ülkelerine dönüyor

Deprem sonrasında arama kurtarma çalışmaları için çok sayıda ülkeden Türkiye’ye gelen ekipler, ya güvenlik endişesiyle faaliyetlerini sonlandırıyor ya da birer birer ülkelerine dönüyor.

Hafta sonu ilk olarak Avusturya ordusuna bağlı bir yardım ekibi, güvenlik endişesi nedeniyle Türkiye’den çekileceği açıklanmıştı. Daha sonra da Hatay’da çalışan iki Alman arama kurtarma ekibi güvenlik gerekçesiyle çalışmalarına ara vermişti. En son ise İsrail’den gelen ve sivil toplum kuruluşu gönüllülerinden oluşan Ihud Hatzala ekibi, güvenlik tehdidi nedeniyle özel jetle ülkelerine döndü.

Ihud Hatzala ekibinin yöneticisi Dov Maisel, ülkelerine dönmeden önce yaptığı açıklamada, “İsrail delegasyonuna yönelik somut ve acil bir tehdit istihbaratı aldık. Personelimizin güvenliğini ilk sıraya koymak zorundayız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.