Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da depremin ardından evcil hayvanların mahsur kaldığı Diyar Galeria’daki yıkım durduruldu

Diyarbakır’da depremde 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria’nın ağır hasar gören iki bloğunun yıkımı içeride mahsur kalan evcil hayvanların kurtarılması için durduruldu. Medyascope‘a konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, hayvanların kurtarılması için bir formül bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 Şubat’da Diyarbakır’da biri boş yedi bina yıkıldı.

Kentte arama kurtarma çalışmalarının 18 Şubat’ta tamamlanmasının ardından, enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

Merkez Sur, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde ilk etapta ağır hasarlı 35 yapının yıkımı için çalışma başlatıldı.

Pazarcık merkezli 7,7’lik ilk depremde bir bloğu yıkılan, Elbistan merkezli 7,6’lık ikinci depremde ise bir bloğu kısmen çöken, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria’nın ağır hasarlı iki bloğunun yıkımı için harekete geçildi.

Baro yıkımın durdurulması için dava açtı

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Ağır hasarlı olan Diyar Galeria’da mahsur kalan hayvanların tahliyesine dair, ikamet sahibi yurttaşımıza hukuki destek sağlanarak yıkımın hayvanların tahliyesine dair alternatif çözüm yollarının uygulanmasından sonra yapılması için yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açıldı” denildi.

İçeride evcil hayvanları bulunanların ve hayvanseverlerin çağrılarına rağmen başlanan yıkım durduruldu.

Valilik: “İçeride bir kedi tespit edildi, yıkım durduruldu”

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Galeria Sitesi’ndeki yıkım çalışmaları, içeride bir kedinin olduğunun tespit edilmesi üzerine durdurulmuştur. AFAD ve itfaiye ekipleri, kedinin kurtarılması için kontrollü bir şekilde çalışma başlatmıştır. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından Galeria Sitesi yıkım çalışmaları devam edecektir” denildi

Beştaş: “Hayvanları kurtarmak için formül aranıyor”

Diyar Galeria’nın önünde Medyascope‘a konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları anlattı:

“Biz dünden beri epey girişimlerde bulunduk. Yıkım, şu anda fiili ve resmi olarak durduruldu. Yetkililerle de görüştük, çözüm aranıyor hangi formüllerle hayvanların alınabileceğine dair. Riskleri tartıştık, buraya vincin girmesi durumunda zeminin sağlam olmadığını, vincin çökebileceğini söylüyorlar. Herhangi bir insanı yukarı göndermeyi doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Zirai drone önerdik. Daha önce zirai drone da gönderildiğini söylediler. Helikopter önerdik, ‘Helikopterin etkisiyle çökebilir’ dediler. Yani şu anda kendileri de tartışıyor, biz de tartışıyoruz. Gönüllü arkadaşlarla da görüşeceğiz, hangi formülle kurtarabilir ona yoğunlaşacağız. Şu an önemli olan en azından yıkım durduruldu. Canlılar, hayvanlar, şu an görüyoruz zaten hareket halindeler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.