Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haluk Levent: “Kızılay’dan sadece çadır değil gıda da satın aldık”

Kızılay’ın Kahramanmaraş merkezli depremde AHBAP’a çadır sattığının ortaya çıkmasıyla ile ilgili tartışma sürerken, AHBAP’ın kurucusu sanatçı Haluk Levent, Kızılay’dan gıda da satın aldıklarını açıkladı.

“Dört yıldır AFAD’la iş birliği halindeyiz”

Haluk Levent, FOX TV’de İlker Karagöz’le Çalar Saat programına konuk oldu. Depremin ilk gününden itibaren yaptıkları çalışmaları anlatan Levent, “Biz dört yıldır AFAD’la iş birliği halindeyiz. Çok güzel bir şekilde organize olduk. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibata geçtik. Biz her depremde bize düşen görevleri alırız. STK’lar AFAD’la iş birliği protokolü yaparlar. Devlet bir AFAD, bizler STK’yız. Devletle biz nasıl yarıştırılabiliriz? Biz ancak el ele insanların yardımına koşabiliriz. Okyanus ötesi hesapları, ‘devlet yok Ahbap var’ yazmaya başladı. Bu nasıl bir kötülüktür. Biz bir derneğiz, biz orada 30-40 kişiyiz, AFAD yüzbinlerce kişi. Biz nasıl devletle yarıştırılabiliriz! Özellikle bazı hesaplar benim hedefe gelmem ve devletle iyi çalışamamam ve bunun sonucunda itiraz etmem için ‘devlet yok, AHBAP var’ dedi. Kesinlikle böyle bir şey yok. Biz devletin karşısında hiçbir şey değiliz” dedi.

“Bunun hesaplaşmasını sonraya bıraktım”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisini hedef almasına da yanıt veren Levent, şöyle devam etti:


“MHP’nin bütün örgütleriyle görüştüm, kimsenin sorunu yok benimle. Benim siyasi partilerle alakalı bir durumum yok. Bunun hesaplaşmasını sonraya bıraktım çünkü şu anda bunları konuşacak durum yok. Çünkü biz depremde canlarla uğraşıyoruz. Siyasi politik tartışmalara girmek istemiyorum. AK Parti içinden bir yerin il başkanı bir tweet attı, sonra sildi. Burada bir algı var bu hesaplar kendilerine alan açmak istiyorlar ve sürekli yalan söylüyorlar. AHBAP’ın devlet kurumlarıyla bir sorunu, sıkıntısı yok. Bundan birkaç gün önce sorunlar yaşamaya başladık bakanlarımızla görüştük sağ olsunlar çözdüler. Devletin kademeleriyle alışıyoruz. Benim muhalefetle de devletin kademeleriyle de eşit şekilde dayanışmam var. AHBAP politik bir kimlik değil, bir yardım derneği.”

“AFAD da çadırları parayla alıyor Kızılay’dan”

AHBAP’ın Kızılay’dan parayla çadır almasıyla ilgili tartışmalara da değinen Levent, Kızılay’dan gıda da satın aktıklarını açıkladı. “AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan” diyen Levent, şunları anlattı:

“Depremin ikinci günü çadır bulamadık. Birkaç arkadaşımız var, geceleri çıkıyoruz. Yetişilemeyen birçok yer var, oralara aileleri teselli etmeye gidiyoruz. Enkazdan hâlâ ses geliyor. İnsanlar dışarıda yağmurda donuyor. Ben o sırada çadır bulamamışım, çadır yok. Arkadaşlar Kızılay’ın internet sitesinden çadır sattığını görmüşler. Hatta Ankara Eczacılar Odası da almış. Biz niye almayalım? Hemen öğrendik ihracat yapılmak üzere hazırlanan 2050 çadır var. Kızılay’ın iştiraklerinin çadır sattığı piyasada biliniyor. Deprem zamanı veya değil, biliniyor. Ben o an hiçbir şey düşünemiyorum. İnsanlar ölüyor orada, dışarıda tir tir titriyorlar. Benim orada insanlara çadır getirmem lazım. 20 bin tane de olsa alacaktım. Fiyatı uygun mu? Uygun. Biz 19 küsur bin liraya alabildik. Biraz indirim yaptırabildik. 19 küsur bin, artı KDV, artı nakliye, bunlar 22 bin liraya gelebiliyor. Ben geçen yıl Fransa’dan helikopter getirdim 1 milyon euro verdim, çok da iyi çalıştı, devlete ben stopaj olarak 200 bin euro verdim. Devletin hizmetine verdiğim halde. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyurun AFAD yetkilileri yalanlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var. Kızılay’dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem.”

Kızılay Başkanı Kınık: “AHBAP ile ticari ilişki Kızılay iştiraki olan Kızılay Lojistik Şirketi ile geliştirilmiştir

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Levent’in açıklamalarından sonra Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kınık, Kızılay’ın kendisine gelen bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ve satmadığını söylerken, basında yer alan konunun Kızılay’a sürdürülebilir gelir üreten insani yardım afet alanında uzmanlaşmış şirketlerin faaliyetleri olduğunu belirtti.

Kınık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kızılay Lojistik, afet, insani yardım, sağlık, savaş lojistiğinde uzmanlaşmış uluslararası ‘humaniter’ sektörün en büyük lojistik firmalarından biridir ve gelirlerinin tamamını insani yardım amaçlı Kızılay Cemiyetine aktarmaktadır. Zor zamanlarda, zor bölgelere, yüksek kapasite ile uluslararası kalite standartlarında tedarik zinciri kurarak destek veren Kızılay Lojistik şirketimiz hazır gıda, kuru gıda, hijyen setleri, mutfak setleri gibi insani yardım malzemelerini BM, STK vb’lerine tedarik etmekte.”

Kınık, Kızılay ile AHBAP arasındaki ticari ilişkiyi şöyle açıkladı:

“AHBAP ile tesis edilen ticari ilişki de Kızılay Cemiyeti ile değil Kızılay iştiraki olan Kızılay Lojistik Şirketi ile geliştirilmiştir. En zor zamanlarda vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenilir gıda temini konusunda uzmanlaşmış kapasitesi ile hizmet verilmeye devam edilmekte.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.