Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada da TikTok’u yasakladı: “Kabul edilemez düzeyde risk oluşturuyor”

Kanada, hükümet çalışanlarının kullandığı tüm cihazlara TikTok indirilmesini yasakladı. Bugünden itibaren yürürlüğe girecek olan yasağın gerekçesi, TikTok’un “gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk oluşturması.” TikTok ise Kanada hükümetinin aldığı bu karar nedeniyle üzgün.

Kanada’daki yasak, Avrupa Komisyonu’nun benzer bir karar almasından günler sonra geldi. Avrupa Komisyonu çalışanları da telefonlarına 15 Mart’tan itibaren TikTok indiremeyecek. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, TikTok’un “güvenlik değişikliği gerektirecek kadar sorun yaratan bir platform olduğunu” belirterek, “Bu ilk adım olabilir ya da atmamız gereken tek adım olabilir” dedi.

TikTok yasağını Kanada Hazine Bakanlığı duyurdu. Yapılan açıklamada, hükümetin, hükümet bilgilerini güvende tutmaya kararlı olduğunun altı çizildi. TikTok’un gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk oluşturduğunun vurgulandığı açıklamada, “TikTok veri toplama yöntemleri ile telefonun içeriğine önemli ölçüde erişim sağlıyor” denildi.

TikTok’un geniş kitlelerce takip edildiği ve platformu kullanma kararının da kişisel bir tercih olduğu belirtilen açıklamada, Kanadalılar şöyle uyarıldı: “Kanada Siber Güvenlik Merkezi kılavuzu, Kanadalıların hangi araçları kullanacaklarına karar vermeden önce riskleri anlamalarını ve kendi başlarına bilinçli bir seçim yapmalarını şiddetle tavsiye ediyor.”

TikTok’tan açıklama: “Hayal kırıklığına uğradık”

TikTok’un bir sözcüsü, Kanada’nın yasaklama kararının yaptığı açıklamada, Ottava hükümetinin kendileriyle irtibat kurmadığını söyledi. Sözcü, “Kanadalıların gizliliğini ve güvenliğini korumak nasıl koruduğumuzu tartışmak için hükümet yetkilileriyle her zaman görüşmeye hazırız. Ancak hükümet, böyle bir talepte bulunmadı. Tek yaptıkları, milyonlarca Kanadalı tarafından kullanılan ve sevilen bir platformun halka ulaşmasını engellemek oldu” diye konuştu.

Pek çok siyasetçi, Pekin merkezli ByteDance Ltd. tarafından geliştirilen bu uygulamanın Çin hükümeti tarafından kendilerini gözetlemek için kullanabileceğinden endişe ediyor. TikTok uygulamasını geliştiren şirket ve platformdaki yetkililer ise TikTok kullanıcılarının bilgilerinin Çin hükümeti ile paylaşılmadığını ve hükümetin de kendilerinden böyle bir şey istemediğini söylüyor.

Kanada’daki bu yasaktan önce, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de çok sayıda eyalet, hükümet cihazlarında TikTok kullanımını yasaklayan kararlar almıştı. ABD’deki bazı üniversiteler ve Hindistan dahil bazı Asya ülkeleri de benzer yasaklar getirmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.