Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roma İmparatoru Claudius’u temsil eden sfenks bulundu

Mısır’da arkeologlar, ülkenin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Hathor Tapınağı yakınlarında, sfenks benzeri bir heykel ve türbe kalıntısı buldu. Sfenksin “güler yüzü” ve “iki gamzesi” nedeniyle Roma İmparatoru Claudius’u temsil ettiği düşünülüyor.

Kalıntılar, Mısır’ın başkenti Kahire’nin 450 kilometre güneyindeki Qena şehrinde yer alan Dendara Tapınağı’ndaki bir mezarın içinde bulundu. İki seviyeden oluşan mezarın içindeki sfenks, Büyük Giza Piramidi’ndeki 20 metre büyüklüğündeki ünlü sfenksten çok daha küçük.

Sfenksin Roma İmparatoru Cladius’u temsil ettiği belirtiliyor. Claudius, Roma İmparatorluğu topraklarını MS 41 ve 54 yılları arasında Kuzey Afrika’ya kadar genişletmişti.

Mısır Antik Eserler Bakanlığı, arkeologların, bulunan taş levha üzerindeki işaretleri inceleyerek heykelin kimliğine dair detaylı bilgiye ulaşacağını açıkladı. Öte yandan arkeologlar, sfenksin yanı sıra Roma dönemine ait ve üzerinde hiyeratik yazıtların olduğu bir taş levha da buldu.

Turizm sektörünü canlandırmayı hedefleyen Mısır hükümeti, bu yüzden çok sayıda önemli arkeolojik keşfe imza atıyor. Mısırlı yetkililer bu yıl açılmasını planladıkları Büyük Mısır Müzesi’yle birlikte 2028’e kadar ülkelerine 30 milyon turist gelmesini ümit ediyor.

Kazılarda çok kısa bir süre önce de Firavun Hanedanlığı dönemine ait olduğu belirtilen altın varakla kaplı mumya ortaya çıkarılmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.