Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Boşları toplayan korgeneral ve dış güçlerin seçime müdahalesi

Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında dün (9 Mart) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Dış ve Güvenlik Politikaları Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’ın Brüksel’de düzenlediği toplantıda Hava Korgeneral Göksel Kahya’nın masadaki boş bardakları toparlamasını ve seçim sürecinde dış politikayı ele aldı.

Murat Yetkin, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gazeteciler gözlerine inanamıyor. Çünkü sözcü Kalın konuşurken görüntünün boş bardaklarla kirlenmemesi için çaba harcayan kişi Hava Korgeneral Göksel Kahya; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin NATO’daki temsil eden subay. Orgenerallik potasında, belki de geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmak istiyor. Dış güçlerin AK Parti hükümeti nezdinde Türkiye’ye itibar suikastı yapmasına gerek kalmıyordu, nasıl olsa Ankara bir süredir kendi bindiği dalı kesmeye başlamıştı.


Peki, seçime müdahale etme niyetinde olan dış güçlerin varlığı yadsınabilir mi? Hayır.

Örneğin; Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcüleri Erdoğan’ın başta kalmasını istediklerini açıkça söylüyorlar. Resmî TASS ajansı geçenlerde -artık muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olan- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Rusya’ya enerji bağımlılığına karşı çıktığını’ özellikle belirtiyordu.

Rusya’nın seçime giderken Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında Türk şirketlerini geriye itme karşılığında peyderpey Ankara’ya 20 milyar dolar aktardı. Ukrayna savaşı nedeniyle Batının görülmemiş ambargosu altında olan Moskova buna rağmen BOTAŞ’ın 20 milyar doları bulan borçlarını seçim sonrasına erteleyerek Erdoğan’ın elini rahatlattı.

Sadece Rusya değil Erdoğan’ın başta kalmasını isteyen.

Suudi Arabistan daha geçenlerde Merkez Bankası’na 5 milyar dolar mevduat yatırdı; ‘Nasıl kullanırsan kullan’ anlamına geliyor. Riyad’ın Erdoğan’ın halkı fakirleştiren ekonomi politikalarına desteği 10 milyar doları buluyor.

Bir 10 milyar dolar Katar’dan, bir o kadar da Birleşik Arap Emirlikleri’nden. Aynı süreçte Sedat Peker’in hükümet işlerine dair yolsuzluk iddialarına yayın yasağı getiren BAE aynı miktarı İsrail’e de söz vermişti. Petrol ve doğal gaz zengini bu ülkeler için bu miktarlar o kadar önemli değil ama alanlar açısından önemli, hem de tam seçim zamanı.

Ama Erdoğan’ın işine yaradıkça Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve BAE’nin seçim öncesi destekleri dış güçlerin seçime müdahalesi sayılmıyor, değil mi?

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.