Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdare Mahkemesi dört Barış Akademisyeni için daha göreve iade kararı verdi

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyenleri’nin idare mahkemelerine yaptığı başvurular sonucunda, şimdiye kadar 21 kişi hakkında göreve iade kararı verildi. Olağanüstü hal (OHAL) döneminde ihraç edilen 406 Barış Akademisyeni’nden 66’sının başvurusu ise reddedildi. Bugün de İdare Mahkemesi’nden dört akademisyen için daha göreve iade kararı çıktı.

Ankara 21. İdare Mahkemesi bugün (13 Mart), Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Nail Dertli, Funda Şenol Cantek, Can Irmak Özinanır ve Tezcan Durna hakkında “göreve iade” kararı verdi. Aynı mahkeme 10 Mart Cuma günü de Ankara Üniversitesi’nde görevli Nilgün Erdem ve Ekin Değirmenci’nin göreve iadesi yönünde karar vermişti.

Doğu ve Güneydoğu illerinde 2015-2016 yılında uygulanan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlara karşı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için ihraç edilen Barış Akademisyenleri hakkında art arda göreve iade kararları veriliyor. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde, KHK’ler ile ihraç edilen akademisyenlerden bazıları, fakültelerine dönmeye hazırlanıyor.

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme (OHAL) Komisyonu’nun, Barış Akademisyenleri’nin göreve iade taleplerini reddetmesi üzerine idare mahkemelerine başvuru yolu açıldı. Sadece ihraç davalarına bakmak üzere Ankara’da beş yeni idare mahkemesi kuruldu. İdare mahkemelerinde şimdiye kadar 87 başvuru sonuçlandı. 66 başvuru reddedilirken 21 akademisyen için göreve iade kararı verildi. İade kararlarının hepsi, Ankara 21. İdare Mahkemesi’nden çıktı. Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden yedisinin başvurusu olumlu sonuçlandı.  

Dinçer Demirkent, Ankara Üniversitesi’ne dönüyor

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Mutlu Arslan, şu ana kadar kendi şubelerinden, Dinçer Demirkent, Nilgün Erdem, Ekin Değirmenci, Nail Dertli, Funda Şenol Cantek, Can Irmak Özinanır ve Tezcan Durna olmak üzere yedi akademisyen hakkında göreve iade kararı verildiğini belirtti. 30 Ocak 2023’te ilk iade kararını alan Demirkent’e, Ankara Üniversitesi’nden göreve başlama yazısı geldiğini aktaran Arslan, üniversite yönetiminin iade kararını istinafa taşıdığını ancak bu süreçte Demirkent’in göreve başlayacağını söyledi. 

Mutlu Arslan

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle iade kararları alındığı yönündeki değerlendirmeler hakkında Arslan, “Eskiden de bazı mahkemeler olumlu karar veriyordu, bazıları da olumsuz. Yine benzer bir şey oldu. Bu farklı mahkemelerin kararları daha sonra üst idari kurullar dairesinde birleştirilir büyük ihtimalle Bu dosyalar, istinaf süreçlerinde ortaklaştırılır. Şimdilik ‘Seçimle ilişkilendirilebilir’ gibi bir şey söyleyemem” diye konuştu.

OKUYUN: İhraç edilen Barış Akademisyeni Dinçer Demirkent hakkında göreve iade kararı | “Atılırken ‘Geri döneceğiz’ dedik, mücadeleyi sürdüreceğiz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.