Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İhraç edilen Barış Akademisyeni Dinçer Demirkent hakkında göreve iade kararı | “Atılırken ‘Geri döneceğiz’ dedik, mücadeleyi sürdüreceğiz”

Ankara 21. İdare Mahkemesi, altı yıl önce KHK’yla üniversiteden ihraç edilen Barış Akademisyeni Dinçer Demirkent hakkında ihlal kararı verdi. Göreve iadesinin önü açılan Demirkent, Medyascope’a konuştu ve “Biz akademik özgürlük mücadelesini akademi dışındayken de sürdürdük, akademinin içine dönünce bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Anayasa Kürsüsü’nde öğretim üyesi olan Dinçer Demirkent, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için 7 Şubat 2017’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişti. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme (OHAL) Komisyonu, Barış Akademisyenleri’nin göreve iade başvurularını reddederken, Ankara 21. İdare Mahkemesi, Demirkent hakkında ihlal kararı verdi. Göreve iade edilmesinin önü açılan Demirkent, Medyascope’a konuştu. 

OKUYUN: OHAL Komisyonu’nun görevi sona erdi, günde ortalama 69 dosya değerlendirildi | KHK’li Aysun Gezen: “Kopyala-yapıştır kararlarla seneler çalındı”

OKUYUN: OHAL Komisyonu, Barış Akademisyenleri ile ilgili ret kararları vermeye devam ediyor: Karardan sonra iç hukuk yolları açılan akademisyenlerin hukuk mücadelesi 15 yıl sürebilir

Ankara İdare Mahkemeleri’nden Barış Akademisyenleri için çıkan ikinci kabul kararı

Demirkent şunları söyledi:

OHAL Komisyonu’ndan ret alanlar için Ankara’da, sadece bu dosyalara bakan idare mahkemeleri kurdular. Önce beş taneydi, daha sonra sayısını artırdılar. Biz o mahkemelere başvurduk, benimki 21. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bu aynı mahkemenin verdiği ikinci kabul kararı. Daha önce diğer mahkemelerden Barış Akademisyenleri ile ilgili ret kararı çıkmıştı.

“Atılırken ‘geri döneceğiz’ dedik”

Hakkında göreve iade kararı verilen akademisyenlerin, ihraç edildikleri okula dönmelerinin engellenmesi konusunda Demirkent, “Anayasa Mahkemesi’nin 7145 sayılı yasayla ilgili yaptığı norm denetiminde verdiği iptal kararlarından sonra kendi okulumuza döneceğiz” dedi. SBF’ye geri döneceğini dile getiren Demirkent, şöyle konuştu: 

Atılırken geri döneceğiz dedik, şimdi de geri döneceğiz. Sadece SBF için değil, Türkiye’deki bütün üniversitelerde akademik özgürlükler, bilimsel özgürlükler ayaklar altına alındı, alınmaya devam ediyor. Biz akademik özgürlük mücadelesini, akademi dışındayken de sürdürdük. Akademinin içine dönünce bu mücadeleyi, hem öğrencilerimiz için, hem araştırmacılarımız için, hem de bilim için sürdüreceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.