İmamoğlu, Depreme Dayanıklı Kent Paneli’nde: “İstanbul’da ağır hasar alması olası bina sayısı yaklaşık 90 bin”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Adana’da “Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli”ne katıldı. İmamoğlu, “13 milyondan fazla insanı derinden etkileyen depremleri art arda yaşadık. Hak etmedikleri yıkımı yaşayan vatandaşlarımızın yarasını sarmak adına mücadeleler veriyoruz” dedi. Deprem bölgesinde yaşanan sel felaketine dikkat çeken İmamoğlu, “Depremde insanlarımızı kaybettik, sel oldu, Şanlıurfa’da daha yeni yapılmış altyapı mekanizması yüzünden yine insanlarımızı kaybetmek zorunda kaldık. Kahramanmaraş depremi milat olmalı” diye konuştu.

Adana’da bugün (16 Mart) “Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli” düzenleniyor. Panele Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Panelde Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Bahar Yetiş, Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Süleyman Pambal konuştu.

“Kızılay depremin altında kaldı”

Panelin açılış konuşmasını Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar yaptı.

Zeydan Karalar, “Depremin altında bilimden uzaklaşanlar kaldı. Depremin altında Kızılay kaldı, ne yazık ki ülkemiz liyakatsiz insanların elinde böyle oldu. Deprem bir gerçek ama acıları bu kadar olmayabilirdi” dedi.

Karalar, “Olacak bir afette, bizim olduğumuz belediyelerde size bu kadar acı çektirmeyeceğiz” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın yarasını sarmak adına mücadeleler veriyoruz”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “40 gündür ayaktayız, büyük acı yaşadık. 13 milyondan fazla insanı derinden etkileyen depremleri art arda yaşadık. Hak etmedikleri yıkımı yaşayan vatandaşlarımızın yarasını sarmak adına mücadeleler veriyoruz” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Deprem bölgesinde yaşanan sel felaketine dikkat çeken İmamoğlu, “Depremde insanlarımızı kaybettik, sel oldu, Şanlıurfa’da daha yeni yapılmış altyapı mekanizması yüzünden yine insanlarımızı kaybetmek zorunda kaldık. Kahramanmaraş depremi milat olmalı” diye konuştu.

Olası bir depremde İstanbul’da ağır hasar alabilecek bina sayısı 90 bin

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zarar gören kimsenin mağduriyetine ve unutulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bizler görevlerimizde olduğumuz sürece hiçbir zaman böyle bir ortamı memleketimize, milletimize, şehirlerimize yaşatmayacağız. 2023 yılı bambaşka duygularla karşılamak istediğimiz yıl idi. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atacağımız yılımız. Bizlere ve burada bulunan insanlara en üst seviyede sorumluluk düşmekte.

Biz ister miydik 2023 yılını ‘afetler ve yıkımlar yılı’ olarak karşılayalım ama ne yazık ki öyle oldu Yarınlarda çocuklarımıza ve gençlerimize böyle yıkımları yaşatmamak için birlikte hareket etmeliyiz. Geniş işbirliğine ihtiyaç var. Kaynaklarımızı kullanırken önceliği afet ve depremle mücadeleye vermek zorundayız.

Sorunun çözümünün merkezi yönetim ve yerel yönetim arasında çok yakın bir işbirliği gerektirdiği gerçeğini de unutamayız. Uluslararası kurum ve kaynakları da sürece başarılı biçimde dahil etmek zorundayız. STK’ları, vatandaşlarımızı bu işbirliğine dahil etmemiz gerekiyor. İstanbul’da sadece bina güçlendirmesi için gereken kaynak en iyimser hesaplamalarla büyükşehir belediyemizin yaklaşık beş yıllık bütçesi kadar. İstanbul’da ağır hasar alması mümkün olan olası bina sayısı yaklaşık 90 bin.”