Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | İstanbul’un ilçelerinden izlenimler: Kılıçdaroğlu Esenyurt’ta arayı açıyor mu?

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine çok az kaldı. Peki, Kılıçdaroğlu mu kazanacak, yoksa Erdoğan mı? Bu soruyu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Esenyurt’ta yurttaşlara sorduk. Aldığımız cevaplar ise şöyle…

HDP seçmeni partilerine bağlı hareket ediyor

İstanbul-Esenyurt’ta konuştuğumuz Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmenlerinin birçoğunun ilk aday tercihi eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş. HDP’nin Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesi halinde oy tercihlerinin ne olacağını sorduğumuzda yurttaşlar Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini söyledi.

Daha önce gezdiğimiz ilçelerde de benzer cevaplar aldığımızı düşünürsek, İstanbul’daki HDP seçmeninin büyük çoğunluğunun oy tercihlerini partilerine bağlı kalarak yapacaklarını varsayıyoruz. 

Ekonomik sıkıntıları kabul eden seçmenler arasında Erdoğan’dan kopmayanlar var 

Esenyurt’ta konuştuğumuz yurttaşların birçoğu ekonomik sıkıntıları kabul etse de bu onları Erdoğan’dan uzaklaştırmış değil.

Medyascope’a konuşan bir yurttaş, “Erdoğan’a oy vereceğim, ölsek de oyumuz Erdoğan’a” dedi. Ekonomideki sıkıntıları kabul eden bazı yurttaşlar, bu sıkıntıların tüm dünyada olduğunu ve olası bir iktidar değişikliğinde muhalefetin ekonomiyi düzeltemeyeceğini düşündüklerini dile getirdi. 

Daha önce Erdoğan’a oy veren seçmenden Kılıçdaroğlu’na geçiş var

Ümraniye ve Fatih’te konuştuğumuz yurttaşlar arasında 2019 seçimlerine kadar Erdoğan’a oy verdiklerini ancak artık oy tercihlerini Erdoğan’dan yana kullanmayacaklarını söyleyenler vardı.

Bu durumla Esenyurt’ta da karşılaştık. Özellikle HDP seçmeni olduğunu söyleyen yurttaşlar arasında Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’a tercih eden seçmenlerle konuştuk. Yurttaşların oy tercihlerindeki değişimin temel nedeni ise ekonomik sıkıntılar. 

Esenyurt’un en büyük sorunu uyuşturucu

İYİ Parti Esenyurt İlçe Başkanı Hakan Akkuş uyuşturucunun Esenyurt’taki en büyük sorun olduğunu dile getirdi. Akkuş, her üç evin birinde uyuşturucu mağduru bir aile olduğunu söyledi. Akkuş’a göre, diğer iki problem ise konut sıkıntısı ve düzensiz göç.

Esenyurt’ta 978 bin nüfusun üzerine 450 bin Suriyeli göçmenin geldiğinin altını çizen Akkuş, yaklaşık 150 bin kişinin ise kayıtsız olduğunu vurguladı. 

Akkuş aynı zamanda, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminde Esenyurt’ta Erdoğan’dan daha yüksek oy alacağını düşündüğünü belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.