Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş gezegen gökyüzünde buluştu, Ay ile aynı hizaya geldi

Beş gezegen; Merkür, Venüs, Jüpiter, Uranüs ve Mars, Ay ile aynı hizaya geldi, yan yana dizildi. “Gezegenlerin geçit töreni” olarak tanımlanan bu olay, birkaç gün boyunca çıplak gözle takip edilebilecek.

Dün (27 Mart) akşam saatlerinde güneşin batmasıyla gökyüzünde görülebilen bu geçit töreni, açık havada ve şehrin ışıklarından uzak bir yerde daha net görülebiliyor. En iyi manzaralardan biri de İskoçya’daydı.

İskoçya Kraliyet Astronomu Prof. Catherine Heymans’ın Edinburg’tan çektiği kareler.


İngiltere’deki Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nden astronom Jake Foster, bu tarz hizalanmaların Dünya’daki bakış açımıza özgü olduğunun altını çizdi ve şöyle konuştu:

“Bu gezegenler şu an gerçekten de sıralanmış değil, Güneş Sistemi’ne dağılmış durumdalar. Ancak nadir de olsa bir arada görmemizi sağlayacak kadar gökyüzünde yakınlaşıyorlar.”

Kielder Gözlemevi’nde çalışan Dan Pye ise gezegenleri aynı hizada görmenin Güneş Sistemi’ndeki yerimiz hakkında daha detaylı bir bakış açısı sunduğunu söyledi.

Kielder Gözlemevi’nden Dan Pye, geçit törenini gözlemliyor.

Beş gezegen en son Haziran 2022’de bir araya gelmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.