Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Irak petrol davası, boru hattı ve Kürt sorunuyla bağlantısı

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta yayımlanan yazısında, Irak’ın Türkiye’ye karşı açtığı tahkim davasını kazanmasını ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) Türkiye’ye petrol akışının durdurulmasını ele aldı.

Tahkim davasının Irak Başbakanı Muhammed es Sudani’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya gelişinin hemen ardından sonuçlanmasına dikkat çeken Yetkin, “Irak Kürt bölgesi ve PKK ile mücadeleyle de bağlantılı sorun bölgede yeni açılımlar sağlayacağa benziyor” diye yazdı. Irak hükümetinin tahkimden beklediği cezanın 30 milyar dolar olduğunu belirten Yetkin, “Irak hükümeti de ceza miktarından hayal kırıklığına uğramış olsa da bu engelin aradan çıkmasıyla manevra alanı kazanmış olabilir” dedi.

Tahkim davasının zamanlamasını hatırlatan Yetkin, şunları kaydetti:

“Davanın 2014’te açılmış olmasında Türkiye’nin PKK’ya dair güvenlik endişeleriyle Bağdat-Erbil arasındaki anlaşmazlığa IKBY lehine müdahil olmasının payı var. Basına yansıdığı üzere asıl sorun boru hatlarının yanı sıra tankerle petrol taşımacılığı yapılması ve bunun kaçak ilan edilmesi değil. O dönem iş insanı Ahmet Çalık’ın sahipliğinde ve Berat Albayrak’ın da yöneticisi bulunduğu PowerTrans şirketi tarafından yürütülen tanker ticaretinin 2012’den sonra, Suriye iç savaşı ve IŞİD’in devreye girmesinin de etkisiyle -devam etmekle birlikte – asli önemini yitirdiği anlaşılıyor.”

Boru hatlarının stratejik önemine vurgu yapan Yetkin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de Irak ile Türkiye arasında yaşanan petrol anlaşmazlığı için devreye gireceğini söyledi. Çin’in şu sıralar Suudi Arabistan ile İran’ın arasını yapmaya çalıştığını hatırlatan Yetkin, Irak ile Türkiye arasındaki anlaşmazlığın İran’ın güçlenmesine yol açacağının ve bunun da Amerikan çıkarlarına uygun olmadığının altını çizdi.

Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.