Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu’dan bir geri adım daha: Yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı Gallant görevine devam edecek

İsrail, tarihinin en kaos dolu günlerini yaşıyor. Haftalardır süren protestoların ardından Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet, muhaliflerin “yargı bağımsızlığına darbe” olarak nitelendirdiği yasal düzenlemeyi İsrail Parlamentosu’na (Knesset) sunmayı erteledi. Netanyahu yasa düzenlemesini eleştiren Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı kovma kararından da vazgeçti.

Dün akşam (10 Nisan) televizyondan yayınlanan konuşmasında Başbakan Binyamin Netanyahu, Yoav Gallant’ın görevine devam edeceğini söyledi: “Aramızdaki anlaşmazlıkları geçmişte bırakmaya karar verdim. Gallant makamında kalacak ve İsrail vatandaşlarının güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz.” Netanyahu’nun açıklamasının ardından Gallant da sosyal medya hesabından başbakanı ile bir fotoğraf paylaştı ve altına şunları yazdı: “Var gücümüzle İsrail için çalışmaya devam edeceğiz.”

Gallant’ın yargı reformunu eleştirmesi ve akabinde görevinden alınmasının ardından halk sokaklara dökülmüş ve protestolar alevlenmişti. Protestoların büyümesinin ardından Netanyahu, 27 Mart’ta tartışmalı yargı düzenlemesi konusunda geri adım attıklarını şu sözleriyle duyurmuştu: “Gerçek bir diyaloğa fırsat vermek amacıyla meclis tatilinden sonrasına kadar tartışmalı yasa tasarılarına mola verme kararı aldık.”

Yasal düzenleme neyi öngörüyordu?

İsrail’de Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet, güçler ayrılığına son vermeyi ve yargıyı siyasete bağlı kılmayı hedefliyor. Bu düzenleme, yargının çok sayıda yetkisini meclise devretmesi anlamına geliyor. Yüksek Mahkeme de bu düzenlemeye karşı. Düzenlemeyle, meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisi mahkemenin elinden alınmış olacak.

Öte yandan düzenleme, Yüksek Mahkeme başkanının hükümetin seçtiği kişilerin çoğunlukta olduğu yargı komitesi tarafından atanmasını öngörüyor. Buna göre Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında başbakan söz sahibi olacak.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.