Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kardeşi doğup büyüdükleri yeri anlattı: Muharrem İnce’nin köyünde neler konuşuluyor?

Türkiye’nin konuştuğu siyasetçi Muharrem İnce’yi daha yakından tanımak ve anlamak için memleketim Yalova’da, İnce’nin doğduğu, büyüdüğü ve tarlalarında çobanlık yaptığı Elmalık Köyü’ndeyim.

Merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıktaki köy yolu elma ve kivi ağaçlarıyla dolu, köye giderken sağlı sollu çiçek seraları var. Köye girdiğimde beni küçük bir köy meydanı, muhtarlık binası ve meydana asılan Muharrem İnce afişleri karşıladı. Meydanda az sayıda yurttaş bulunuyordu. Ramazana denk gelmemiş olsam bu küçük köy meydanında emekli köylüler çaylarını yudumlar ya da okey oynarlardı. Tam beklediğimi alamayacağımı düşünmeye başlamıştım, ta ki köyün fırıncısının bana “İnce’nin kardeşi köy kahvesinde oturuyor, git onunla konuş” diyene kadar.

Köyün meydanındaki Muharrem İnce afişi.

“Siz iyi niyetli değilsiniz!”

Kahvenin önüne doğru gittiğimde Muharrem İnce’nin kardeşi Hüseyin İnce ile karşılaşıyorum. “Medyascope’tan geliyorum, bir seçim videosu yapıyoruz, röportaj yapabilir miyim?” diye sorduğumda aldığım tepki hiç beklemediğim yönde oluyor:

“Ben sizin iyi niyetli olmadığınızı düşünüyorum. Buraya çok insan geliyor-gidiyor. Ben kimsenin iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Sizin birileri tarafından finanse edildiğinizi düşünüyorum. Ben şimdi size ne söyleyeyim ya da benim ne söylememi istersiniz? Ben taraflıyım zaten. İşinize yaramam!”

Bu ithamlar karşısında şoke olsam da Hüseyin Bey’in karşısına oturup, başlıyorum anlatmaya. Ne mi anlatıyorum? Yalovalı olduğumuzu, ailemin büyük bir kısmının Kılıç Köyü’nde yaşadığını ve dedemin ismini söylediğimde, “Benim babamla senin deden 30-40 sene önce beraber iş yapıyordu” diyor. Sohbeti biraz daha ilerlettiğimizde Hüseyin Bey art niyetli olmadığımızı fark ediyor ve ithamlarından vazgeçiyor.

Köyün eski muhtarı

Hüseyin İnce, 15 yıl boyunca Elmalık Köyü’nün muhtarlığını yapmış, eski günlerden bahsediyor. Elmalık’ın çok fazla göç aldığından ve köyün yerlilerinin mallarını, mülklerini satıp buradan gitmesinden -vatanlarına sahip çıkmamasından- şikâyetçi. Bizim köyde de kimsenin kalmadığını söylediğimde, “Bak işte biz gitmedik, senelerdir bu köyde yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz” diyor.

Gazeteciler Elmalık Köyü’ne yabancı değildir. Zira çok sayıda medya mensubu, 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi buraya geldi; İnce’nin ailesi, arkadaşları ve köylüleri ile görüştü. Tabii, 2018 seçimleri öncesinde farklı bir atmosfer vardı. Köy daha çok kişinin uğrak noktasıydı. Geçen beş yılda devir değişti. Hüseyin Bey’e “Siz seçim kampanyasına katılmıyor musunuz?” diye sorduğumda şu yanıtı alıyorum:

“2018 seçimlerinde kapı kapı dolaştım, broşür dağıttım, oy istedim. Fakat inanır mısın? Kapı komşum bile oy vermedi. Kapı komşum… Şimdi vazgeçtim, dolaşmıyorum.”

Hüseyin İnce bunları anlatırken gözlerinde sitemini ve öfkesini görebiliyorum. “Neden Erdoğan’ı destekliyor bu köy?” diye sorduğumda da Hüseyin Bey, köyün çok fazla göç aldığını, köyde yaşayan yurttaşlar arasında çekememezlik olduğunu ve birbirlerini kıskandıklarını söylüyor. İnce’nin 2002 yılında milletvekili olarak Meclis’e girdiğini hatırlatan Hüseyin Bey, Yalova’nın tanınmasında da Muharrem İnce’nin çok büyük katkısı olduğunu vurguluyor:

“Muharrem olmasa kim, nereden bilecekti Yalova’yı?”

İnce’nin doğduğu ev.

İnce’nin doğduğu, büyüdüğü ev…

Dakikalar geçtikçe Hüseyin Bey’e “Bizi doğduğunuz eve götürmez misiniz? Orada biraz konuşsak” diyorum. “E hadi gel” diyor, atlıyorum arabasına. Çok değil, 1-2 dakika sonra İnce kardeşlerin doğduğu eve gidiyoruz. Hüseyin Bey evin hikâyesini anlatıyor, “Biz dört kardeş bu evde doğduk, bu şartlarda büyüdük. Yeri geldi hayvancılık yaptık, yeri geldi çobanlık yaptık” diyor.

İnce kardeşlerin doğduğu ev taştan yapılmış, hâlâ sağlam gözüküyor. Hatta bacasında bir baykuş bile var, hep orda duruyormuş. Şu an İnce kardeşlerin doğduğu ve büyüdüğü bu taş evde, İnce’nin amcası, yengesi ve yeğeni yaşıyor. İnce ailesi ise aynı arsanın içinde 1979 ya da 1980’de yaptırdıkları betonarme evde yaşamaya devam ediyorlar.

Konuşmamız devam ederken evin kapısı açılıyor, anneleri Zekiye İnce iniyor ve bana şunu söylüyor: “Gör kızım, ben dört çocuğu bu koşullar altında büyüttüm.”

Büyük bir araziye kurulu evin yanında önceden bir tarla varmış, fakat baba Şerif İnce 2016 yılında vefat ettikten sonra bu tarla bir çiçek bahçesine dönüştürülmüş. Anne Zekiye Hanım, şimdilerde vaktini çiçekleriyle geçiriyor.

Tabii her köyün olmazsa olmazı, evin yanında bir ahır da var. Ahırda sadece bir inek kalmış. Hüseyin Bey ahırın kapısını açarken, “İnce’nin kardeşi hayvancılık mı yapıyor? Çoban mıymış?” derler diyor. Yengesi de ekliyor: “İşte bizim böyle bir hayatımız var.”

Ahırın kapısı açılınca ineği biraz rahatsız ediyoruz.

İnce’nin yaşadığı ev ise birkaç metre uzaklıkta. Köyün tepesine inşa edilmiş bir villa. Hüseyin Bey, bu evin nasıl inşa edildiğini şu sözleriyle anlatıyor: “Bu arsa bize babamdan kaldı. Kimsenin hakkına girmemek için evin arsasını biz abime verdik.” Burası, İnce’nin Yalova’ya geldiğinde konakladığı, vaktinin büyük bir kısmını geçirdiği, torunlarının bahçede koşturduğu, oyun oynadığı yer.

Evin bitişik parselinde bir başka ev daha var: Orası da İnce’nin ablasınınmış. Ablasına ev yaptırmak için amcasının çocuklarından arsayı satın aldıklarını söylüyor Hüseyin Bey.

Muharrem İnce’nin Elmalık’taki villası.

“Bir tek benim abim mi siyaset yapamaz?”

Konu tabii ki siyasete de geliyor. Muharrem İnce’nin hem Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) dışlandığını hem de CHP dışında siyaset yapmasına ket vurulduğunu söyleyen Hüseyin Bey şöyle sitem ediyor:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin her bir ferdi siyaset yapamaz mı? Sen ‘Senem’ olarak siyaset yapmak istesen yapamaz mısın? Yaparsın. Benim abim neden engelleniyor? Herkes siyaset yapar da bir benim abim mi yapamaz?”

Muharrem İnce’nin 85 milyon içerisinde dört kişiden biri olduğunun, hatta ikinci kez cumhurbaşkanı adayı olduğunun altını çizen Hüseyin Bey, “Bizim için dört kişiden biri olması gurur kaynağı. Kazansa da kaybetse de olur. Bu gurur bize yeter. Bodrumdan çıkan bir çocuğun buralara kadar gelmesi bize yeter” diyor.

Hüseyin İnce ile konuşurken…

Beş yıl önceki seçim gecesi…

24 Haziran 2018, yani seçim gecesindeki tartışmalara dair ne düşündüğünü de soruyorum. 24 Haziran akşamı Ankara’da bir otelde olduklarını, kendisinin de abisinin yanında olduğunu söyleyen Hüseyin Bey, seçim gecesi asıl yalnız bırakılanın Muharrem İnce olduğu görüşünde.

Hüseyin İnce, şu an Memleket Partisi’nin üyesi ve Yalova İl Meclisi Üyesi. 16 yıl boyunca milletvekilliği yapan ve iki kez cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ve ailesi, oldukça mütevazı bir hayat sürüyor. 45 yıldır aynı evde yaşıyorlar, 60 yıldır Elmalık Köyü’ndeler.

  • 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Elmalık Köyü’nde kurulan sandıklarda Recep Tayyip Erdoğan’a 814, Muharrem İnce’ye 456, Meral Akşener’e 21, Selahattin Demirtaş’a 7 ve Temel Karamollaoğlu’na 5 oy çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.