Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York’un ortasında Çin karakolu | İki kişi tutuklandı

FBI, Çin polisine bağlı olarak çalıştığı iddia edilen iki New York sakinini tutukladı. Gizli karakolun, Çin hükümetinden kaçanların izini sürdüğü düşünülüyor.

Karakol, New York’un Çin Mahallesi’nde (Chinatown) yer alıyor. Karakolun Şubat 2022’de kurulduğu ve Çin devletinin “düşmanlarının” peşinde olduğu iddia ediliyor. Çin, dünyanın dört bir yanında benzer karakollar olduğunu ama bunların kendilerince kurulmadığını, gönüllülerce işlerin yürütüldüğünü söylüyor. Çin Dışişleri’nden bir yetkiliye göre ABD’nin suçlamaları bir temele dayanmıyor.

New York’un doğusundan sorumlu savcı Breon Peace de söz konusu yerleşkeden elde edilen delillerin, Çin polisiyle olan bağları ortaya çıkardığını söyledi. Savcı Peace karakolun çalışmaları arasında, ABD vatandaşı olan ve ABD’de yaşamını sürdüren Çin hükümet karşıtlarının tespit edilmeleri de olduğunu belirtti.

Chinatown, New York

Tutuklanan iki New York sakini, 61 yaşındaki “Harry” Lu Jianwang ve 59 yaşındaki Chen Jinping’e delil kararttıkları, FBI baskınından önce telefonlarından Çin’le alakalı tüm bağlantıları sildikleri için de suçlama var. ABD Adalet Bakanlığı, şüphelilerin bu suçlamaları kabul ettiğini söyledi.

FBI yetkilileri, Çin’in “ABD topraklarında kanunu çiğneyerek, yasal olmayan bir karakol kurması ve baskı ihraç etmesinin” kabul edilemez olduğunu söyledi. FBI açıklamalarının devamı şöyle, “Bu vaka bize, Çin Halk Cumhuriyeti’nin istemediği sesleri susturmak ve insanlara diz çöktürmek için elinden geleni yapacağını hatırlatıyor.”

İspanyol sivil toplum örgütleri de geçtiğimiz sene, dünyanın dört bir yanında Çin polisine ait karakollar olduğunu belirten bir açıklama yapmıştı. Bu karakolların 9 tanesinin İspanya’da, 4 tanesinin İtalya’da, 3 tanesinin Fransa’da, 2 tanesinin Hollanda’da, 3 tanesinin Kanada’da, 3 tanesinin de Birleşik Krallık’ta olduğu belirtliliyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.