Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kızılcık Şerbeti”ne program durdurma cezasına mahkeme “dur” dedi

Show TV’de yayınlanan “Kızılcık Şerbeti” dizisine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen beş haftalık yayın durdurma cezasına karşı yapılan itirazla ilgili karar çıktı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK’ün aldırdığı kararı bozdu ve yürütmeyi durdurdu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Show TV’de yayınlanan “Kızılcık Şerbeti” dizisinin yayınını 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle durdurmuştu. RTÜK’ün kararına göre diziye beş hafta durdurma ve 1.5 milyon TL’lik para cezası verilmişti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK’ün aldırdığı kararı bozarak yürütmeyi durdurdu.

Dizinin yapımcısı Faruk Turgut, kararı “Nerede kalmıştık?” diyerek kişisel Twitter hesabından paylaştı.

Dizinin oyuncularından Sıla Türkoğlu ve Müjde Evrim Alasya da Twitter’dan yaptıkları paylaşımla bu kararı kutladı.

https://twitter.com/silaturkogluu/status/1651202661792849920?s=20

Show TV lehine çıkan karara göre reyting rekortmeni dizi cuma (28 Nisan) günü yeni bölümüyle seyirciyle buluşacak.

Ne olmuştu?

RTÜK, “Kızılcık Şerbeti” dizisinde yer alan “kadına karşı şiddet” sahneleri nedeniyle beşer kez yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezası vermişti. Ceza nedeni olarak dizinin 18’inci bölümünde ailesi tarafından istemediği erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması gösterilmişti.

Show TV’nin Twitter hesabından konuyla ilgili yapılan paylaşımda şu ifadeler yer almıştı:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 2023/12 sayılı toplantısında alınan 15 No’lu kararı uyarınca, ‘Kızılcık Şerbeti’ dizimizin yayını durdurulmuş ve yerine RTÜK tarafından kanalımıza yayınlanmak üzere gönderilen belgeseller yayına alınmıştır.”

Kararın ardından dizinin özeti sırasında yayın kesilerek RTÜK tarafından kanala gönderilen “İslamofobi” belgeseli yayınlanmıştı. Belgesel AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür. Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” sözleriyle açılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.