Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Göksel Göksu’nun izlenimleri: Millet İttifakı’nın Balıkesir’den beklentisi büyük

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde son dönemece girildi. Seçime sayılı günler kala siyasi parti liderleri de olabildiğince çok seçmene ulaşmak üzere seçim turlarına hız verdi. Millet İttifakı, iki gün arayla beklentisinin yüksek olduğu Balıkesir’deydi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in iki gün önce gittiği kente bu kez Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adeta çıkarma yaptı. Balıkesir seçmeninin karşısına çıkan Kılıçdaroğlu’na, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu eşlik etti. Kentten bir milletvekili çıkaracağına kesin gözüyle bakılan DEVA Partisi lideri Ali Babacan da oradaydı. Medyascope ekibi miting meydanın nabzını tuttu.

Balıkesir’deki Kuva-yi Milliye Meydanı, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ev sahipliği yaptı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere değişim beklentisi içinde giren kentte rüzgarın tersine döndüğü konuşuluyor. Beklentinin nedeni dört bir yana asılı olan pankartlarla Kılıçdaroğlu’nun Balıkesir’e vaat ettiği bakanlık mı yoksa değişim talebinin giderek daha yüksek sesle dillendirilmesi mi bilinmez… Balıkesirli bir yandan milletvekili yarışına sokulmayan ve CHP’nin enerji politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Ahmet Akın’ın enerji bakanı olacağını konuşuyor. Diğer yandan ise hayat pahalılığını, yoksulluğu, gençlerin geleceğini…

Göksel Göksu | Medyascope Muhabiri

Kuva-yi Milliye Meydanı, mitinge akın eden kalabalığa yetmedi

Kılıçdaroğlu’nun “yiğitlerim” dediği Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile kente gelişi öncesinde esen hava, Kuva-yi Milliye Meydanı’na da yansıdı. Gelişi öncesinde meydana çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı, geniş bir alanda güvenlik önlemi alındı, meydan dolmakla kalmadı, kalabalık alanın dışına taştı. Balıkesir deyim yerindeyse Kılıçdaroğlu’nu da ona eşlik eden ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da, CHP’nin listede üçüncü sırayı ayırdığı ittifak ortağı DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ı da bağrına bastı. İki gün önce İYİ Parti lideri Meral Akşener için dolan meydan, bu kez Kılıçdaroğlu için alana akın eden kalabalığa yetmedi.

“Hak, hukuk, adalet”

Ellerde bayraklarıyla gelen coşkulu kalabalık beklerken de konuşmalar yapılırken de sık sık “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Aralarında bu sloganı yürekten haykıranların olduğunu da ayrıca belirtmekte yarar var. Örneğin her halinden mazbut bir ev kadını olduğu belli olan bir kişi, kendisine mikrofon uzattığımızda aynı sloganı tüm yüreğiyle yinelediğinde “Israrla neden hak, hukuk, adalet diyorsunuz, canınızı yakan bir şey mi yaşadınız?” diye sorduğumuzda gözlerimize bakarak “Evet ama burada söyleyemem” cevabını verdi.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Aralarında oy kullanacak yaşta olmadığı halde meydana koşarak gelen gençler de vardı. Orada olma nedenini çok basit cümlelerle açıklayan genç, “Arkadaşlarımla bir yere gidemiyorum, sinemaya tiyatroya gidemiyorum, çünkü param yok ve gelecekten de umutlu değilim” dedi.

17 yaşındaki bu genç kız konservatuvar öğrencisiydi.

Kısacası gelen herkesin orada olmak için bir gerekçesi vardı. İşsiz olan, kadro bulamayan, evinde tencere kaynatamayan, geçim sıkıntısı çekenler bir yandan da Millet İttifakı’nın sloganı olan “Sana söz baharlar gelecek” şarkısına eşlik etmekten geri durmadı.

Kemal Kılıçdaroğlu | Balıkesir Mitingi

“Emekliler Kurban Bayramı’nda banka hesabında 15’er bin TL görecek”

Kemal Kılıçdaroğlu, meydandakilere 85 milyonun bir arada yaşadığı bir Türkiye’yi inşa etme sözü verdi. Kılıçdaroğlu, sözlerini “Ayrımcılığı, ötekileştirmeyi bitireceğiz. Bu ülkeye sözüm var Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edeceğim” diye sürdürdü. Bu sözü gerçekleştirmesinin yolunun da sandıktan geçtiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu çiftçiye, ev kadınına, işsize de seslendi. Atanamayan öğretmenlere, dar gelirliye ve emekliye de. Emeklilere seçilmesi halinde önümüzdeki Kurban Bayramı’nda “Banka hesaplarınızda 15 biner lira göreceksiniz” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş

Yavaş: “Adalet Yürüyüşü’nü Çankaya’da sonlandıracağız”

Kürsüye ilk çıkan Mansur Yavaş da konuşmasına “Seçime mi gidiyoruz, savaşa mı gidiyoruz anlamadık?” diye başladı. “Millet İttifakı Öcalan’ı hapisten çıkartacak” iddiasına karşılık olarak “Hiçbir Allah’ın kulunun gücü yetmez bebek katilini hapisten çıkarmaya. Çıkarırsanız da yine siz çıkarırsınız, başkası çıkaramaz” dedi. Nefret dilini, ayrıştırmayı ortadan kaldıracaklarını söyledi. “Topla tüfekle seçime gidiyoruz” diyen Yavaş, sözlerini “İnşallah 15’inde Sayın Genel Başkanımızı Cumhurbaşkanı olarak seçeceğiz, Kızılay’da karşılayacağız. Çankaya Köşkü’ne kadar yürüyüp Adalet Yürüyüşü’nü Çankaya’da sonlandıracağız” diye bitirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

İmamoğlu: “15 Mayıs sabahında pırıl pırıl bir Türkiye’ye uyandıracağız”

Yavaş’ın ardından Ekrem İmamoğlu’nun kürsüye çıkmasıyla meydanda bir dalgalanma oldu, coşkulu bir havada konuşmaya başlayan İmamoğlu “17 gün kaldı. Millet İttifakı iktidar olacak, bir avuç insanı eve yollayacağız” dedi ve ekledi:

“İnsanlar cebindeki parasıyla dün alabildiklerini bugün alamıyorlar. 22 yılda -cek, -cak diyen iktidarı bu millet tıpış tıpış evine yollar. 15 Mayıs sabahında sizi pırıl pırıl güzellikte bir Türkiye’ye uyandıracağız. İBB seçimlerinde Osmanlı tokadı attınız ya, aynı demokrasi tokadını da 14 Mayıs’ta atacağız.”

Kılıçdaroğlu kürsüden, seçmenler meydandan hep birlikte “Her şey güzel olacak” diye slogan attı.

Kemal Kılıçdaroğlu | Balıkesir-Kuva-yi Milliye Meydanı

Seçimi iki tercihli bir referandum olarak niteleyen DEVA Partisi lideri Ali Babacan da “Birinci pusulada iki tercih var. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu. İkinci pusulada da Cumhur ve Millet İttifakı var, gerisi teferruat” dedi. Babacan sözlerini “Bu iki tercihten birinin altına mührü basacağız” diyerek sonlandırdı.

Millet İttifakı’nın beklentisinin yüksek olduğu Balıkesir’deki milletvekili dağılımına gelince; 2018 yılında AKP’ye 5 vekil veren kentte CHP’nin 3, İYİ Parti’nin de 1 milletvekili var. Ancak 14 Mayıs’ta CHP, 4 milletvekili çıkaracağına kesin gözüyle bakıyor, çoğunluğu alan partinin 5’inci vekili de alacağının hesabı yapılıyor.

Balıkesir-Kuva-yi Milliye Meydanı

İYİ Parti’nin umudu ise Balıkesir’in sevilen yüzü Turan Çömez. Çömez’in estireceği rüzgara güvenen İYİ Parti, bu rüzgarın 2. sıradan aday olan partinin eski il başkanı ve iş insanı Özlem Ural’ı da Meclis’e taşıyacağı inancında.

Yapılan tahminlere göre, CHP Balıkesir’de en çok vekil çıkaran parti olabileceği gibi, İYİ Parti’nin iki vekil çıkarmasıyla denklem tamamen değişebilir de.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.