Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yurt genelinde 1 Mayıs kutlamaları | Meydanlarda coşku, Taksim’de gözaltı: “Emek bizim, gelecek bizim”

İşçilerin, emekçilerin bayramı 1 Mayıs, Türkiye genelinde kutlandı. Bu yılki gündem 14 Mayıs’taki seçimlerdi. İşte il il 1 Mayıs kutlamaları.

İstanbul

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sabah saatlerinde İstanbul-Taksim’e çelenk bıraktı. Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakıldıktan sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı. Çerkezoğlu, “Bugün işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında, beş kıtada işçi sınıfı, bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler, kendi talepleriyle, kendi mücadele hedefleriyle alanlarda. Yılın 364 günü işçiler, bir gün, 1 Mayıs günü yaşadığımız bu sisteme, bu düzene karşı itirazlarımızı, hedeflerimizi, gelecek dünya düşlerimizi ifade etmek için alanlarda, meydanlarda buluşuyoruz” dedi. 

TÜRK-İŞ ve Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) üyeleri de Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. TÜRK-İŞ Sendikası’ndan Cemail Bakındı, “Bu yıl da böyle bize kısıtlı bir şekilde tahsis edilmiş bir Taksim Meydanı’nda bayramımızı kutlamak zorunda kaldık. Temennim odur ki Türkiye’de daha özgür, herkesin çok rahat bir şekilde bu bayramları birlikte kutlayabileceği günler gelsin. Biz bu mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu bayram yalnız bizlerin bayramı değil. Bu bayram emeklilerin, dar gelirlilerin, bu bayram çocukların geleceğinin bayramı” diye konuştu.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim’e çıkmak isteyenler gözaltına alındı. Taksim ve civarında polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Taksim’e çıkmak isteyen 150’yi aşkın yurttaş gözaltına alındı. Haber takibindeki gazeteciler de darp edildi. Gazeteci Zeynep Kuray da gözaltına alınanlar arasındaydı.

Maltepe’deki 1 Mayıs kutlamalarına ise yoğun katılım vardı. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları Maltepe Miting Alanı’nda düzenlenen kutlamalara geldi. Güvenlik güçleri miting alanında yoğun güvenlik önlemi aldı.

Gezi tutukluları unutulmadı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Gezi Parkı davasından tutuklanan Can Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman’ı unutmadı. Büyük bir pankart yaptıran TMMOB, “Kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza” diye yazdı. Mitingde Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlar da anıldı.

Ankara

Ankara’daki 1 Mayıs’ı, Medyascope muhabiri Enes Berk Demirkol takip etti.

Ankara’da 1 Mayıs İşçi Bayramı için eylem yapan yurttaşlar, “Affetmek yok, helalleşmek yok” dedi. Konuşmalarda ve sloganlarda ortak vurgu “sandıkta hesaplaşma” olurken, Erdoğan’ı işaret eden bir yurttaş, “Benim adıma geldi, bana zulmediyor. Her gün her gün hakaretini dinlemekten bıktık. Gitsin” diye konuştu.

Ankara’da Anadolu Meydanı’nda (Tandoğan Meydanı) toplanan yurttaşlar “Deprem insanları öldürmez. Can kayıplarımızın nedeni ve sorumlusu rant iktidarıdır” mesajını verdi. Soma, Ermenek ve Torunlar İnşaat’taki iş cinayetlerini, 10 Ekim katliamını hatırlatan yurttaşlar, yaptıkları ortak açıklamada 14 Mayıs seçimlerine şu sözlerle işaret etti:

“Gençleri, aydınları, gazetecileri, siyasetçileri, hapishanelere doldurarak ülkeyi açık cezaevine çeviren bu ceberrutluktan kurtulmanın arefesindeyiz çünkü 14 Mayıs’ta sandıkta kararımızı vereceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri olarak geleceğimize sahip çıkacağız.”

Mithat Sancar: “Değişimin gücü burada”

Medyascope‘a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şanlıurfa milletvekili adayı Mithat Sancar şunları söyledi:

“Emekçilerle, bütün ezilenlerle birlikte başaracağız. Bütün ülkeye kazandıracağız. Mücadelenin gücü burada. Değişimin gücü burada.”

“Biz ona her şeyi yaptık o bizi yerin dibine geçirdi”

Medyascope‘a konuşan bir yurttaş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret ederek şunları söyledi:

“Adam bizi bıktırdı. Benim adıma geldi, bana zulmediyor. Biz ona her şeyi yaptık o bizi yerin dibine geçirdi. Bunun için mi adam ettik biz onu? Her gün her gün hakaretini dinlemekten bıktık artık, gitsin.”

Eyleme katılanlar, İlkay Akkaya konserinin ardından “Her şey çok güzel olacak” sloganlarıyla miting alanından ayrıldılar.

Hatay – Depremde ağır yara alan Hatay’da 1 Mayıs, Samandağ’da kutlandı. Yürüyüşte sık sık “Helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız” sloganı atıldı.

Rize – Rize’de merkez ve Fındıklı’da yürüyüş düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu yürüyüşte siyasî parti temsilcileri, sendikalar kortej oluşturdu.

Kocaeli – Yoğun katılımın olduğu Kocaeli’nde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Yürüyüşte gündem 14 Mayıs seçimleriydi.

Liderlerin mesajları

Siyasî partilerin liderleri, işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

“1 Mayıs’ı sizler için tatil ilan ettik”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mayıs mesajı şöyle:

“Sevgili işçi kardeşlerim. Geçimini kaptanlık yaparak sağlayan emektar bir babanın evladıyım. Gençlik yıllarında İETT’de işçi olarak çalışmış, ter dökmüş bir kardeşinizim. Emeğin, alın terinin, arkadaşlarla bir sıcak somunu paylaşmanın mutluluğunu çok iyi bilirim. Ülkemize siyaset yoluyla hizmet etme mücadelemizde bu köklerimizi ve nereden geldiğimizi asla unutmadık. Daima sizlerin hakkını teslim etmeye çalıştık. Yıllarca istismar malzemesi yapılan 1 Mayıs’ı sizler için tatil ilan ettik, gerçek anlamda işçi bayramı yaptık. Örgütlenme, sendikal haklar, ücretlerle beraber işçi sağlığı ve güvenliğinde çok önemli adımlar attık. 2002’de 184 lira olan, yani 126 dolara tekabül eden asgari ücreti bugün 8 bin 500 liraya, yani 437 dolara yükselttik. Asgari ücreti ve diğer ücretlilerin asgari ücret kadarki gelirlerini vergi dışı bıraktık. Ne yaptıysak beraber yaptık, beraber başardık, sırt sırta vererek zorlukların üstesinden beraberce geldik. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nı da yine sizlerle beraber inşa edeceğiz. 14 Mayıs’ta siz işçi kardeşlerimin desteğine güveniyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nüzü canıgönülden tebrik ediyorum.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Helal alın teri ile ekmeğini kazanan, çalışan, üreten, ter döken, zorluklara göğüs geren, haklarını emekleriyle arayan tüm işçilerimizin #1Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Bu bayram gününde Millet İttifakı olarak sizlere söz veriyoruz, bu düzeni değiştireceğiz, gelir adaletini sağlayacağız. Her çalışan emeğinin karşılığını mutlaka alacak” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “İşçi ve emekçi önce hırsızdan ve gaspçıdan sandıkta hesap soracak ve bu talan iktidarının sonunu getirecek. Sonra da emek mücadelesine devam, yeni iktidardan da hakkını söke söke alacak. #Bijî1Gulan #Yaşasın1Mayıs” diye yazdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İşçinin, emekçinin bayramı 1 Mayıs kutlu olsun” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Alın ve akıl teriyle çalışan Türkiye’nin #1Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Güvenli ve güvenceli koşullarda üretip, bolluk ve bereket içinde yaşayacağımız günler ufukta görünüyor. Birlikte başaracağız” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.